Üzenet

2021.04.04. 16:00

Merítsünk erőt húsvét misztériumából

A közösségi oldalán megjelent videóval kívánt áldott húsvéti ünnepet mindenkinek Potápi Árpád János.

V. B.

Forrás: MW

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a dombóvári-bonyhádi térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a húsvét a keresztény világ legnagyobb eseménye. Ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. Az élet győzelmét a halál, az értelem és a jóság felülkerekedését a gonoszság és a sötétség felett, valamint a tavasz eljövetelét a tél után.

Arról is beszélt, hogy szintén ősi keresztény, katolikus népszokás az ételszentelés. Nagyszombaton este, vagy húsvét vasárnap reggel a szentmise után a pap megszentelte az ételeket és az italokat: a sonkát, a tojást, a kalácsot, a tormás céklát, a pálinkát és a bort.

[embed]]

– Mi, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye településein élő bukovinai székelyek néhány éve a völgységi Kismányokon elevenítettük fel ezt a szép népszokást – emlékeztetett az államtitkár. Sajnos a világjárvány miatt – folytatta – már a második éve, hogy a húsvét nem szólhat a közös ünneplésről, a családok, a rokonok és a barátok találkozásáról. Ezzel együtt az ételszentelések is elmaradnak, szerte az országban.

– Mégis, merítsünk erőt, bizodalmat és kitartást az idei húsvét misztériumából, hogy közösen úrrá leszünk ezen a nehézségen is és legyőzzük a járványt – emelte ki Potápi Árpád János. Mindezt annak érdekében tegyük, hogy az esztendő második fele valóban a nemzeti újrakezdésé lehessen.

Borítóképünk: Potápi Árpád János videóüzenetben kívánt áldott húsvéti ünnepet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában