együttműködés

2021.04.22. 16:05

Mongol tartomány kereste fel Tolna megyét

Partnerséget keres magyarországi megyékkel a mongol Govi-Altai tartomány. Tekintettel a Tolna megyében élő apró mongol közösségre, szűkebb hazánkra esett a választás, mint ideális testvérmegye.

Tóth Róbert

Forrás: Shutterstock

Az együttműködési szándék hírét örömmel fogadta a Tolna Megyei Önkormányzat, annál is inkább, hogy „a mongol-magyar kapcsolatok – időtávlatban – tekintélyes mélységig nyúlnak vissza” – áll a megyei önkormányzat előterjesztésében.

A magyarok származásának ázsiai vonatkozásai közös nevező a két fél között, s erre való tekintettel a két ország – már közel egy évtizede – szorosabbra is fűzte a diplomáciai szálakat. A kormányfő tavaly novemberben tárgyalt a mongol elnökkel, s ennek kapcsán kiderült: a politikai és kulturális kapcsolatokon felül a gazdasági együttműködés is fontos a feleknek. Tolna megyében a hőgyészi mongol családok jelenléte példázza a testvériséget.

A Mongólia nyugati felén elhelyezkedő Govi-Altai tartomány közel negyvenszer akkora, mint Tolna megye. Nagyrészt hegyekkel és sztyeppékkel borított tájról van szó, ahol mindössze 57 és félezer ember él, tehát kb. negyed annyian, mint megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában