oktatás

2021.04.22. 20:00

Önkéntes mentor segíti az otthonukban tanulókat

Ma már vannak olyan önkéntes mentorok, akik segítenek a szülőnek és a diákoknak is az otthoni tanulásban, legyen az alsós, felsős vagy gimnazista.

Kalmár Klaudia

20210316_Zomba_Mózer Fanni digitális oktatás közben._Foto: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Sok szülőben ott a dilemma, hogy mi a legjobb, ha újra jelenléti oktatásban vesznek részt a gyerekek, vagy ha otthonról tanulnak tovább. Már több mint egy éve nehezedik rájuk a nyomás, hiszen sok esetben nekik kell megtanítani a gyerekeknek a tananyagot úgy, hogy nincs képesítésük és megfelelő tudásuk.

Ráadásul nem mindenkinek van meg otthon a megfelelő felszerelése, mint a laptop vagy az internet, s a legtöbb családban több tanuló is van, ahol nem tud mindenki egyszerre a gép elé ülni, és mindenkivel ugyanúgy foglalkozni a szülő. A gyerekek motivációja is lankad, gyakran nem fogják még fel, hogy mit jelent ez a járvány, csak szeretnének a barátaikkal lenni és nem otthon tanulni.

Szerencsére már van segítség, hiszen a helyzetre reagálva alakultak ki új digitális platformok a hiányzó gyerekek tanítására, felzárkóztatására. Már létrejött több honlap, amivel tehermentesítik a szülőket. Megtalálhatók már tematikus digitális tananyagok elsőtől a nyolcadik osztályig, illetve középiskolásoknak is, kifejezetten tantárgyakra fókuszáló gyakorlófeladatok, illetve videós tananyagok.

2016-ban létrejött a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség is, amely összegyűjti a társadalmi szinten is tenni akaró szülőket és segíti őket. A közösséghez bármelyik szülő csatlakozhat, aki szeretne. A közösségi oldalukon osztottak meg egy listát, amely tartalmazza azokat az oldalakat, amelyek segíthetnek az otthon tanuló gyerekeknek. Ehhez kapcsolódóan nyilatkozott egy édesanya.

– Három gyermekem van, az egyik tizenkét éves és hatodik osztályba jár, a másik hét­éves és elsős, a harmadik még csak négyéves és óvodába jár. Én még nem mentem vissza dolgozni a legkisebb gyermekem születése után, így nyilvánvaló volt, hogy én leszek az, aki próbálja lefoglalni, lefárasztani és tanítani is őket. Nagyon nehéz feladat még a mai napig, hiszen mind a hármuk különböző odafigyelést igényel. Tavaly tavasszal maga volt a káosz, most már fejlettebb és kidolgozottabb a tanterv a tanárok részéről.

Ezenkívül hatalmas segítség volt, hogy létrejöttek olyan honlapok, ahová kifejezetten önkéntes mentorként jelentkezhet, aki segíteni szeretne, és miután a gyerekeket beregisztráltuk, ingyenesen felzárkóztatják őket annyi alkalommal és abban a tantárgyban, amire csak szükségük van. Én csak ajánlani tudom az anyukáknak, hogy nézzenek utána minden lehetőségnek és segítségnek – mesélte Horváth Károlyné, szekszárdi édesanya.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában