Szépülnek a kálvária képei

2021.05.06. 20:00

Hétszáz apró sebet kell begyógyítania

A tolnai kálvárián, a stációházak felújítása után megkezdődött a Krisztus szenvedéstörténetét ábrázoló képek restaurálása. Az aprólékos, időigényes munkát Tövisháti Béla végzi.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Időjárásálló a pirogránit. A Zsolnay-gyár termékeinek ez az alapanyaga. A tolnai kálvária képei is ott készültek 1948-ban, melyek Jézus keresztútját ábrázolják. A 14 stáció (még nem ezekkel a képekkel), a kápolna és a kőkereszt a legendás hírű plébános, Pécsi József aktivitásának köszönhetően készült el, 1873-ban.

Egyes források szerint a két lator megfeszítését szimbolizáló fakeresztek is álltak a dombtetőn, de azok vélhetően tönkrementek az idők során. Épült viszont a keresztút elejére egy nulladik állomás, egy gyülekezési, kiindulási pont 1939-ben, melynek domborműve a fájdalmas Szűzanyát ábrázolja. Ez tolnai specialitás, máshol ilyet nem lehet látni.

Időjárásálló és szép az ólommázzal színezett piro­gránit. Ám, ha légpuskával vagy csúzlival lövöldöznek rá a pajkos gyerekek, akkor romlik az állaga és veszít a szépségéből. Márpedig 50-60 évvel ezelőtt ez történt. S most elérkezett a felújítás ideje. A paksi múzeum restaurátora, Tövisháti Béla kapott megbízást a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató képek rendbehozatalára. A 14+1 állomáshely, a stációházak tatarozása már az év elején megtörtént. Most következik az alkotói szöszölés.

A restaurátor felmérte a helyzetet: körülbelül hétszáz apró sebet kell begyógyítania. Kényes anyagokkal dolgozik, túl hidegben, túl melegben, esőben szüneteltetnie kell a munkát. Általában, naponta két stációnál tudja a hiánypótlást elvégezni. S a foltozás után jön az igazi izgalom, a megfelelő színű és fényességű fedőréteg eltalálása. Egyéb feladatai ellátása mellett várhatóan június végére tudja befejezni a tolnai kálváriát.

A királyok útját is elkészítette Bátán a restaurátor

Sokat dolgozott Bátán is Tövisháti Béla. Ott nem javításokkal, hanem új feladatokkal bízták meg. Először, 2015-ben, a bazilika melletti kereszt­út 14 stációjának domborműveit készítette el fagyálló kerámiából. Egy évvel később állították fel a Könnyek útja öt állomását, mely Krisztus öt sebének állít emléket. Újabb egy esztendő elteltével pedig a Királyok útja készült el, a Bátán egykor járt tíz uralkodó portréjával. Legutóbbi munkája egy újabb stációsorozat volt, ami a falu egy másik pontjára, a Kálvária-dombra került.

Borítóképünkön: Tövisháti Béla végzi a képek felújítását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában