összefogás

2021.05.24. 18:10

Összefogással újult meg a harang és az óra

Brunner Mónika

2021.05.24 Felsőnána. Felsőnánán az Evangélikus Templomban Pünkösdi Zenés Délután címmel, zenés misét tartottak, ebben segítségükre volt Bognár Cecil szekszárdi tárogató művész. A templomban nemrégiben a harangot is felújították. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Pünkösdi Zenés Délután címmel ünnepséget tartottak az evangélikus templomban vasárnap. A Felsőnána Jövője Alapítvány felújította a templom harangját és toronyóráját és a toronyóra világítását is mintegy egymillió-négyszázezer forintból. A munkálatokkal pünkösdre készültek el. Az ünnepség rövid istentisztelettel kezdődött, harangjátékkal folytatódott, majd Bognár Cecil, A Magyar Kultúra Lovagja tárogatóval adott egy órás műsort, és egyházi énekeket énekelt. Ezután Illés Tibor, az alapítvány tagja mondott köszöntőt és köszönetet a támogatóknak az adományokért.

A harang és a toronyóra renoválását Tarr János vállalkozó, a Paksi Atomerőmű, a Tolna Megyei Önkormányzat, a Felsőnánai Önkormányzat, a Felsőnánai Német Önkormányzat, a helyi mini áfész, az alapítványnak juttatott adók egy százalékának felajánlói, valamint a település lakói támogatták. – Szép volt az ünnepség, körülbelül negyvenen-ötvenen voltunk. A vírushelyzet még sokakra hatott, hiszen nem mindenki mert eljönni, és volt, akinek még nincs védettségi igazolványa – mondta lapunknak Illés Tiborné, az alapítvány elnöke. Az ünnepség után a helyi sörözőben vendégséget tartottak pogácsával, üdítővel, az esemény egy közös beszélgetéssel zárult.

A templom 1789-ben épült, negyven éve nem működött az órája. Annak világítása már jóval korábban, a harang pedig körülbelül hat éve romlott el. Felsőnánának a temploma az egyetlen műemlékvédelmi épülete. A karzat festése egyedi, híres. A reformáció ötszázadik évfordulóján, 2017-ben a templom oltárképét a fővárosba vitték bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában