koszorúzás és főhajtás

2021.05.14. 20:00

Pákolitz István íróra, költőre emlékeztek Pakson

TN

Fotó: Molnár Gyula

Pákolitz István József Attila-díjas magyar író, költő halálának huszonötödik évfordulója alkalmából, május 14-én közös koszorúzással és néma főhajtással emlékezett meg Paks jeles szülöttéről a múzeumkertben a költő szobránál Szántó Zoltán, Paks Város alpolgármestere, Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója és Takács Gyula, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

Ezen a napon a költő Pécsen élő fia, ifj. Pákolitz István is meglátogatja édesapja Kálvária temetői sírját. Pákolitz István halálának huszonötödik évfordulója alkalmából a költő unokája, dr. Véry Dalma Luca édesanyjával, Véryné Pákolitz Évával közösen egy személyes hangvételű audiovizuális előadást készített a középiskolás diákok számára a Pákolitz-életműről, mely a városi honlapon a Paksi Értéktár Bizottság oldalán tekinthető meg. 2019-ben a költő születésének századik évfordulójáról is megemlékeztek a Paksi Városi Múzeumban, ahol bemutatták Kernné Magda Irén Itthon című kötetét, melyben a helytörténész Pákolitz István Paksról, a paksi barátokról, ismerősökről, eseményekről szóló műveiből adott válogatást. 1996-ban bekövetkezett halála után özvegye a szülővárosnak, s azon belül a városi múzeumnak adományozta Pákolitz István irodalmi hagyatékát, dolgozószobájának bútorait és a költő személyes tárgyait.

Az országos hírnévre szert tett író emlékét nem csak ez az emlékszoba őrzi. Az intézmény udvarán áll szobra, amelyet Farkas Pál szobrászművész készített. Tiszteletére minden évben a múzeumban szavalóversenyt rendeznek. Emlékét az Öreghegy utca is őrzi.

Borítókép: Az évforduló alkalmából az emlékszoba térítésmentesen látogatható volt (archív felvétel!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában