borkóstoló

2021.05.25. 20:00

Seregnyi vendéget fogadtak a szekszárdi nyitott pincék

A megkérdezett borászok elmondása alapján sok látogatót vonzott a Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvény, melyet péntek és hétfő között tartottak meg.

TEOL

A Mészáros Pince a korábbiakkal ellentétben az idén nem a Mészáros Borházban, hanem a Hotel Merops Mészárosban várta a vendégeket – mondta el Mészáros Péter borász. Mint azt kérdésünkre elmondta, a rendezvény négy napja alatt szép számú, összesen mintegy háromszáz vendéget fogadtak. Hozzáfűzte, a legnépszerűbb nap a szombat volt, míg a legkevesebben hétfőn fordult meg náluk. Korra és nemre való tekintettel vegyes összetételű volt a vendégkör, melynek jelentős részét párok és baráti társaságok alkották – osztotta meg a borász. Mészáros Péter becslése szerint vendégeik mintegy kétharmada volt a vidéki, míg a fennmaradó egyharmad a helyi vendégek közül került ki.

Megjegyezte, a hotelben telt ház volt a hosszú hétvégén és nehéz szétválasztani, hogy ki érkezett kimondottan a rendezvény okán Szekszárdra. Arról azonban biztosan nyilatkozott, hogy Budapestről, Győrből és Szegedről is voltak szállóvendégeik, akik célirányosan a Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincék miatt érkeztek.

Két előre összeállított – egy klasszikus és egy prémium – borsort kínáltak az érkezőknek, mindkettő tartalmazott fehér, rozé és vörösbort is és mindkettő népszerűnek bizonyult – tájékoztatott. Emellett szabadon lehetett választani a pincészet kínálatából boraiból, melyek közül kiemelkedően kelendő volt gyöngyöző boruk.

Azt is elmondta, hogy a terepjárós dűlőtúrán és a Mészáros Borház pincéjében – Mészáros Pál, vagy az Ő maga vezetésével – megtartott pincetúrán is sokan részt vettek. Utóbbi részeként bemutatták borászatukat és természetesen a borok készítéséről is szóltak.

Mészáros Péter arról is szót ejtett, hogy a hotelbe csak személyi igazolvánnyal, valamint a védettségi igazolvány felmutatásával lehetett belépni. Kiemelte, a vendégek minden esetben szó nélkül eleget tettek ennek. Zárásként tudatta, a rendezvény nagyon kulturált keretek között zajlott, illetve hogy sok vendégük valamely másik pincészettől érkezett, vagy éppen tőlük látogatott tovább egy másik borászathoz.

A Takler Borbirtokon szintén hasonló tapasztalatokról számoltak be. Takler András birtokigazgató sikeresnek nevezte a rendezvényt, melynek minden napján 200 és 300 között volt a vendégek száma, vagyis a négy nap alatt összességében mintegy ezer embert fogadtak. Kiemelte, vendégeik túlnyomó többsége kimondottan a rendezvény, vagyis a borok miatt érkezett hozzájuk. Ugyancsak kiemelte, a hétfői napon is meglepően sokan, a korábbi évekhez mérten kiemelkedő számban kóstoltak náluk.

A vendégkör kétharmada a Takler Borbirtokon is vidékiekből, egyharmada helyi vendégekből tevődött össze – tájékoztatott a birtokigazgató. Hozzáfűzte, többek között Miskolcról is érkeztek kimondottan a rendezvény miatt. Bár a társaság itt is vegyes volt. Takler András elmondása szerint a vendégek több mint fele a 30 és 50 év közötti korosztályból került ki.

Négy előre összeállított kóstolósoruk közül a legtöbben a Vagány névre keresztelt könnyed, egy fehérbort, egy rozét és egy kadarkát tartalmazó borsort választották – osztotta meg. Kiemelte, összességében a kékfrankos fogyott a legjobban, ami külön öröm számukra, hiszen a kadarkához hasonlóan jellegzetes szekszárdi fajtának számít. Megemlítette, sokan vásároltak távozáskor palackos bort, illetve, hogy szép számú vendég választott magának könnyített étlapjukról is.

A pincetúra a Takler Borbirtokon is népszerű volt, vendégeik kíváncsian hallgatták a családi pincészetet bemutató és a borok készítéséről szóló információkat.

Takler András végezetül azt is tudatta, a birtok teraszán bárki szabadon fogyaszthatott ám azoktól, akik az épületen belül szerették volna ezt megtenni, személyi- és védettségi igazolványt kértek, mely kérésnek mindenki elsőre eleget is tett.

Az idei Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincéken összesen közel harminc borászat tárta ki kapuit.

Ezek is érdekelhetik