borkóstoló

2021.05.25. 20:00

Seregnyi vendéget fogadtak a szekszárdi nyitott pincék

A megkérdezett borászok elmondása alapján sok látogatót vonzott a Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvény, melyet péntek és hétfő között tartottak meg.

TEOL

Forrás: Shutterstock

A Mészáros Pince a korábbiakkal ellentétben az idén nem a Mészáros Borházban, hanem a Hotel Merops Mészárosban várta a vendégeket – mondta el Mészáros Péter borász. Mint azt kérdésünkre elmondta, a rendezvény négy napja alatt szép számú, összesen mintegy háromszáz vendéget fogadtak. Hozzáfűzte, a legnépszerűbb nap a szombat volt, míg a legkevesebben hétfőn fordult meg náluk. Korra és nemre való tekintettel vegyes összetételű volt a vendégkör, melynek jelentős részét párok és baráti társaságok alkották – osztotta meg a borász. Mészáros Péter becslése szerint vendégeik mintegy kétharmada volt a vidéki, míg a fennmaradó egyharmad a helyi vendégek közül került ki.

Megjegyezte, a hotelben telt ház volt a hosszú hétvégén és nehéz szétválasztani, hogy ki érkezett kimondottan a rendezvény okán Szekszárdra. Arról azonban biztosan nyilatkozott, hogy Budapestről, Győrből és Szegedről is voltak szállóvendégeik, akik célirányosan a Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincék miatt érkeztek.

Két előre összeállított – egy klasszikus és egy prémium – borsort kínáltak az érkezőknek, mindkettő tartalmazott fehér, rozé és vörösbort is és mindkettő népszerűnek bizonyult – tájékoztatott. Emellett szabadon lehetett választani a pincészet kínálatából boraiból, melyek közül kiemelkedően kelendő volt gyöngyöző boruk.

Azt is elmondta, hogy a terepjárós dűlőtúrán és a Mészáros Borház pincéjében – Mészáros Pál, vagy az Ő maga vezetésével – megtartott pincetúrán is sokan részt vettek. Utóbbi részeként bemutatták borászatukat és természetesen a borok készítéséről is szóltak.

Mészáros Péter arról is szót ejtett, hogy a hotelbe csak személyi igazolvánnyal, valamint a védettségi igazolvány felmutatásával lehetett belépni. Kiemelte, a vendégek minden esetben szó nélkül eleget tettek ennek. Zárásként tudatta, a rendezvény nagyon kulturált keretek között zajlott, illetve hogy sok vendégük valamely másik pincészettől érkezett, vagy éppen tőlük látogatott tovább egy másik borászathoz.

A Takler Borbirtokon szintén hasonló tapasztalatokról számoltak be. Takler András birtokigazgató sikeresnek nevezte a rendezvényt, melynek minden napján 200 és 300 között volt a vendégek száma, vagyis a négy nap alatt összességében mintegy ezer embert fogadtak. Kiemelte, vendégeik túlnyomó többsége kimondottan a rendezvény, vagyis a borok miatt érkezett hozzájuk. Ugyancsak kiemelte, a hétfői napon is meglepően sokan, a korábbi évekhez mérten kiemelkedő számban kóstoltak náluk.

A vendégkör kétharmada a Takler Borbirtokon is vidékiekből, egyharmada helyi vendégekből tevődött össze – tájékoztatott a birtokigazgató. Hozzáfűzte, többek között Miskolcról is érkeztek kimondottan a rendezvény miatt. Bár a társaság itt is vegyes volt. Takler András elmondása szerint a vendégek több mint fele a 30 és 50 év közötti korosztályból került ki.

Négy előre összeállított kóstolósoruk közül a legtöbben a Vagány névre keresztelt könnyed, egy fehérbort, egy rozét és egy kadarkát tartalmazó borsort választották – osztotta meg. Kiemelte, összességében a kékfrankos fogyott a legjobban, ami külön öröm számukra, hiszen a kadarkához hasonlóan jellegzetes szekszárdi fajtának számít. Megemlítette, sokan vásároltak távozáskor palackos bort, illetve, hogy szép számú vendég választott magának könnyített étlapjukról is.

A pincetúra a Takler Borbirtokon is népszerű volt, vendégeik kíváncsian hallgatták a családi pincészetet bemutató és a borok készítéséről szóló információkat.

Takler András végezetül azt is tudatta, a birtok teraszán bárki szabadon fogyaszthatott ám azoktól, akik az épületen belül szerették volna ezt megtenni, személyi- és védettségi igazolványt kértek, mely kérésnek mindenki elsőre eleget is tett.

Az idei Szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pincéken összesen közel harminc borászat tárta ki kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában