magyar falu

2021.06.13. 11:10

A bankjegykiadó automatákat is elvitték a bankok a falvakból

Sikeresen zárult a nemrégen megtartott konzultáció Gyopáros Alpár modern településekért felelős kormánybiztos és a Magyar Falu Programban érintett 14 tolnai település vezetője között – mondta portálunknak az eseményt követően Horváth István, a térség országgyűlési képviselője.

Gazsó Rita

Fotó: Kiss Albert

Gyopáros Alpár azért találkozott a kistelepülések, falvak polgármestereivel, hogy a Magyar Falu Program eddigi tapasztalatairól egyeztessen – derült ki a találkozót megelőzően. A megbeszélés célja az volt, hogy a polgármesterek közvetlenül kapjanak információkat a pályázati lehetőségekről, konzultáljanak a kormánybiztossal az elmúlt két év pályázati eljárásáról és arról, hogy ezek segítségével eléri-e eredeti célját a ki írás – összegezte a találkozó tapasztalatait Horváth István országgyűlési képviselő.

Hozzátette: szó volt a jövőbeni pályázatokról, hiszen új célok jelentek meg, annak megfelelően, hogy hol milyen fejlesztési lehetőségekre van éppen szükség. Az országgyűlési képviselőtől megtudtuk, volt olyan polgármester, aki arról számolt be, hogy a falusi csok segítségével településükön az utóbbi időkben az összes régi ház gazdára talált és a növekvő lakosságszám miatt megnőtt a születésszám, amely új bölcsőde létrehozását vetette fel. Jelentős problémaként merült fel viszont az, hogy a bankok a kistelepüléseken, falvakban bezárták a bankfiókjaikat, sőt ami ennél is nagyobb probléma: megszüntették a bankautomatákat, amely komoly gondot okoz mindenkinek, aki nem elég „mobil”, különösen az időseknek. Ehhez kérték a kormánybiztos segítségét.

Hiszen ahogy a csütörtöki szekszárdi találkozón is elhangzott, a Magyar Falu Program alapvető célja a drasztikus népességfogyás megállítása, olyan életminőség megteremtése által a falvakban, amely az alapszolgáltatások szintjén vetekszik a városok életminőségével.

Horváth István elmondta, a találkozón megjelentek megegyeztek abban, hogy folyamatos párbeszédre van szükség a Magyar Falu Program irányítói és a települések között, ezért ősszel folytatódik az egyeztetés, amelyet évente kétszer rendeznének meg a jövőben.

Kihasználják a forrásokat a falvak

Miként az egyeztetés előtt elhangzott, a Magyar Falu Program keretében elindult pályázati rendszer főként a helyi, kisebb, de fontos fejlesztéseket célozza meg. Gyopáros Alpár kormánybiztostól megtudtuk, hogy két év alatt 12 ezer nyertes pályázat született, amelyre összesen több mint 130 milliárd forintos támogatást osztottak ki. Ebből Tolna megyében 421 nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyből 5,3 milliárd forintnyi támogatás érkezett a térségbe. Lapunk kérdésére elmondta, orvosieszköz beszerzésére több mint 60 település nyert támogatást, ugyanennyien újítottak fel óvodai udvarokat vagy közterületi játszótereket, de nagyobb értékű fejlesztések, így utak, utcák, járdák, épületek megújítása is történt a térségben. Kiderült: Tolnában 100 olyan település van, amely a falusi csok-ban érintett, itt számos család élt a lehetőséggel. Mellékúthálózatok fejlesztése idén 75 kilométeres szakaszon történt és történik meg, amely jövőre hasonló ütemben folytatódik – tette hozzá a kormánybiztos.

Borítóképünkön: Gyopáros Alpár kormánybiztos (a kép bal szélén) a programban érintett falvak polgármestereivel egyeztetett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában