Fórum

2021.06.05. 07:00

A fiatalokat is szeretnék visszacsalogatni vidékre

A Magyar Falu Programról tartottak fórumot pénteken Kajdacson, amelyen a környék harmincegy polgármestere vett részt.

Kalmár Klaudia

Fotó: Kiss Albert

A résztvevők megtekintették a helyi fejlesztéseket, ezt követően Gyopáros Alpár, a Modern Településekért felelős kormánybiztos számolt be a program Tolna megyét érintő fejlesztéseiről, majd Süli János, a térség országgyűlési képviselője emelte ki a projekt fontosságát.

Kajdacs a legjobb teljesítményt nyújtotta az elmúlt időszakban a Magyar Falu Programban, hiszen a településre jutott a legtöbb nyertes pályázat. Többek között két óvodai fejlesztésre és az önkormányzat tetőszerkezetének felújítására érkezett meg a támogató okirat.

Gyopáros Alpár kormánybiztos (Fotó: Kiss Albert)

Gyopáros Alpár kormánybiztos elmondta, az elmúlt két évben Tolna megyébe több mint ötmilliárdos pályázati támogatás érkezett. A Magyar Falu Program célja a népességfogyás megállítása, s egy jobb életminőség megteremtése a falvakban.

– Kétezer-ötszáz település közül ezer településen növekedett a népességszám az elmúlt két évben. Az egyéb pályázati lehetőséggel szemben a Magyar Falu program előnye, hogy nagyon gyors az elbírálás és száz százalékos a támogatás. Egy olyan pályázati eljárást honosítottunk meg, amelyben nemcsak a teljes összeget finanszírozzuk előre, hanem nagyon gyorsan oda is adjuk – emelte ki.

– Folyamatosan próbáljuk visszacsalogatni a fiatalokat vidékre. Ehhez jó utak is kellenek, de azon is gondolkodunk, hogy a kisbolthálózatok minden településen újrainduljanak, mellyel olyan szolgáltatások is elérhetők lesznek, mint a bankautomaták – mondta Süli János miniszter, majd hozzátette, a kormánybiztossal folyamatosan ötletelnek azon, mit lehetne még tenni a vidék érdekében.

Süli János miniszter, országgyűlési képviselő

– Ahogy Budapesten van roller, itt legyen elektromos kisautó, hogy a fiatalok a városba bármilyen rendezvényre be tudjanak menni. Az intézményekre is szükség van a gyerekek számára. Olyan hétköznapi dolgokat kell megoldani, mint a jó levegő biztosítása, hiszen ezek a települések a dombok között helyezkednek el, s ha valaki rossz minőségű fűtőanyagot használ, akkor az egész völgyet meg tudja mérgezni. Ezen a problémán is segíteni szeretnénk – tette hozzá Süli János.

Borítóképünk: Harmincegy környékbeli település polgármestere vett részt a kajdacsi fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában