munkálatok

2021.06.07. 11:30

Állagmegóvó munkálatokat végeznek egy kifosztott kápolnánál

Állagmegóvást végeznek pályázati támogatásból a szedresi Bezerédj-kápolnánál. Egyelőre csak a tető rendbetételére van lehetőség. De külső és belső felújítás is igencsak ráférne az épületre, melyet a falu alapítója, Bezerédj István emlékére építtetett az özvegye 1861-ben.

Wessely Gábor

A Bezerédj-kápolna 160 éve épült, elhanyagolták és szétlopták. Röviden így summázható a története. Megrázó.

Istentiszteletek már rég nincsenek benne. Körbenőtték a fák, alig lehet észrevenni a dzsungelben. Illetve most a közvetlen környékét kitakarították, hogy felépíthessék az állványzatot. A Pécsi Egyházmegye pályázati pénzből hatmillió forintot költ az állagmegóvásra. A munka csak a beázások megszüntetésére terjed ki. A tető faszerkezetét felújították, és visszahelyezték – szükség esetén cserélték, pótolták – az eredeti cserepeket.

Szedres egyik végén, Hídjapusztán ez a helyzet, a másik végén, Apátipusztán viszont rosszabb. Arról már a szakemberek is azt mondják, hogy nincs mit menteni, bontani kell a tönkrement kápolnát.

A hídjapusztai Bezerédj-kápolna állagmegóvási munkálatai a befejezéshez közelednek. Pár napja tartották a műszaki szemlét, melyen megtekintették az érintettek a kijavított tetőt. Ott volt Szász Gábor, az egyházmegye építésze, Sebestyén Lajos, műszaki ellenőr, Borsos Ernő, a hidasi székhelyű kivitelező cég ügyvezetője és Turi Tamás, műszaki vezető.

Szász Gábor szerint később talán lesz mód a külső és belső tatarozásra, de egyelőre nincs erre forrás. Sebestyén Lajos véleménye meg az, hogy illő lenne a szedresieknek becsben tartani a falujukat alapító Bezerédj István emlékét!

Kiegészítő munkaként még megvizsgálják a hídjapusztai kápolna falán a főpárkány alatti díszítő elemeket. Ezek elsőgenerációs Zsolnay kerámiának tűnnek. S ezzel a régészeti tevékenységgel be is fejeződik a mostani projekt.

A falu polgármesterét is megkérdeztük minderről. Kovács János elmondta, hogy régóta próbálkoznak a két kápolna rendbehozatalával, de azok egyházi tulajdonban vannak, ráadásul műemlékvédelmi oltalom alatt állnak. Egy kis falu nem képes minden felmerülő bürokratikus és finanszírozási akadályon átvergődni. A pandémia miatt a forrásaik most még szűkösebbek, de a járványhelyzet enyhülésével újra nekikezdenek a lehetőségek felkutatásának.

Képünkön: Borsos Ernő (balról), Sebestyén Lajos, Turi Tamás és Szász Gábor ellenőrzi a tetőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában