Hajdan

2021.06.29. 18:10

Amikor Hidegkúti Nándor négyet rúgott a Petőfinek

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

60 ÉVE Jakab János és társa, Jurasek József, a dalmandi gép­állomás két kombájnosa a naki Napsugár Tsz árpaföldjén rekordteljesítményt ért el. „24 órás műszakban, egymást váltva, éjjel-nappal 399 mázsa őszi árpát csépeltek el. Ez az eredmény eddig egyedülálló megyénkben.”

60 ÉVE „a Rákospalotai Bőr- és Műanyagfeldolgozó Vállalat Szekszárdi Telepét az NDK-beli leipzig-zeitzi sportlabda- és dísz­műgyárak igazgatóságának tagjai keresték fel. A vendégek tíznapos tapasztalatcsere-látogatásra jöttek Magyarországra és ennek során látogattak el a város legfiatalabb, legnagyobb létszámú üzemébe.”

60 ÉVE az MTK barátságos labdarúgó-mérkőzést játszott a Szekszárdi Petőfi csapatával a megyeszékhelyen. Szünetben nagy taps fogadta a pályára lépő Hidegkúti Nándort. Az egykori Aranycsapat csatára négy góllal járult hozzá a 12:2-es MTK-győzelemhez.

50 ÉVE „angliai vendégszereplésre utazott a dombóvári Kapos Táncegyüttes. A zenekarral együtt harmincnyolcan indultak el Londonba. A dombóvári együttes a Magyar-Angol Baráti Társaság és a Londoni Szövetkezetek Társasága meghívására, két hétig vendégszerepel a szigetországban, Londonban és a környékbeli nagyvárosokban lép fel, Bodai József koreográfus vezetésével.”

50 ÉVE a Tolna Megyei Népújság az első részét közölte Lázár Ervin Zuhanórepülés című, tizenöt részben közreadott kisregényének.

35 ÉVE a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete Tolna megyében tartotta országos természetbarát találkozóját. A rendezvény fénypontját jelentette a Szekszárd közelében található Sötétvölgyben az az öt és tíz kilométeres tájékozódási túra, amelyen a 800 résztvevő fele rajthoz állt.

35 ÉVE „a gunarasi strandon átadták a 105 méter hosszú, műanyag vályúelemekből összeállított, óriás csúszdát. 9 és fél méter magas acélszerkezetű toronyról indul a csúszás, amit a vályúban áramló víz segít.”

35 ÉVE „a szekszárdi Bartina együttes gyermektánccsoportja megkezdte franciaországi vendégszereplését. A június 26-tól egy hónapig tartó turné első állomásán nagy sikerrel szerepeltek.”

25 ÉVE „a Szekszárdi Húsipari Rt.-t az ÁPV Rt. által kiírt pályázaton egy német érdekeltségű cég, a METRACO International Rt. nyerte el. Az új tulajdonos a napokban nézi át a húsipari vállalat helyzetét és igyekszik új tulajdonát elfoglalni.”

25 ÉVE „dr. Hajós Ferenc, Szlovénia magyarországi nagykövete elfogadta a fürgedi polgármester meghívását: ismerkedjen meg a településsel, és segítsen gazdasági kapcsolatok kialakulásában. Barkóczi József, a község polgármestere építési telket ajánl például szlovén befektetőknek is Fürgeden.”

25 ÉVE „Bátaszéken megnyílt a hatodik országos székelytalálkozó. A háromnapos rendezvénysorozat nyitányaként Gaál András gyergyóditrói festőművész alkotásaiból és székely szőttesekből nyílt kiállítás. A székely találkozón emléktáblát avatott dr. Németh Kálmán, egykori józseffalvi pap tiszteletére.”

Borítóképünk: A székely találkozó résztvevői a kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában