hagyományok

2021.06.24. 19:27

Bíró László tábori püspök tart szentmisét a szekszárdi búcsún

Bíró László tábori püspök mutat be szentmisét Petkó Tamás római katolikus plébánossal a Szent János és Pál Kápolna búcsúján, pénteken Szekszárdon.

S. V.

Forrás: TN-archívum

A 12. alkalommal megrendezendő búcsúhoz kapcsolódó szentmisét – ahogy azt a hívek már megszokhatták – az ünnepi mise idejére a forgalomtól elzárt Dr. Szentgáli Gyula utcában tartják meg 18 órai kezdettel – mondta el Kovácsné Lengyel Klára, a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette, viharos, esős időjárás esetén a misét a belvárosi templomban celebrálják.

A misén egyben adományt is gyűjtenek, az így befolyt összeget a helyi értéktárban is szereplő kápolna tetőszerkezetének felújítására fordítják – tudatta az egyesület vezetője. Hozzátette, a tetőfelújítás várhatóan több tízmillió forintba kerülhet, így amellett, hogy keresik a pályázati lehetőségeket, a Pécsi Egyházmegyével is felvették a kapcsolatot a támogatásuk elnyerése reményében.

Kovácsné Lengyel Klára elmondta, a rendezvény fontos célja a hagyományőrzés és a közösségi összefogás erősítése Szekszárdon. Egyben köszönetet mondott a szervezésben nyújtott segítségért a megyei kórház kórházlelkészségi csoportjának, a kulturális központnak és az önkormányzatnak.

Bíró László püspök az egyesület egyházi elnöke az elmúlt években több mint 900 napot töltött kórházban. Mint azt kérdésünkre tudatta, egészségi állapota sokat javult, és bár mankóra támaszkodva, de három év eltelte után ismét hazatérhet Szekszárdra és részt vehet a misén.

A tábori püspök kiemelte, a kápolna a Kisboldogasszony-kápolna mellett a város egyik legősibb szakrális helye, gyökereink fontos része. Megóvásuk az utókornak való tovább örökítésük kultúránk megőrzése szempontjából elemi fontosságú. Mint fogalmazott: gyökereink hordoznak bennünket, ha elengedjük azokat megvezethetőkké válunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában