baleset

2021.06.17. 20:04

Diáklány élete hunyt ki a Várdombnál történt tragédiában

Minden haláleset megrendítő, különösen az, ha egy fiatal lány hal meg közlekedési balesetben. A tragédia felhívja a figyelmet a közlekedési szabályok maradéktalan betartására.

Ihárosi Ibolya

Fotó: TMKI

Fekete zászlót fúj a szél a Garay Gimnázium homlokzatán. Az előcsarnokban egy szép fiatal lány fotója körül mécsesek világítanak. Heilmann Józsefné igazgató másnap délelőtt még mindig megrendültségével küzdve beszél a történtekről.

Halálos baleset történt június 16-án 19 óra 14 perckor. A rendelkezésre álló adatok szerint egy autó haladt az 56-os főúton, a 13-as kilométerszelvény közelében, Várdomb térségében, amikor ismeretlen körülmények között lesodródott az útról. A járműben öten utaztak. Egy 17 éves lány olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét veszítette. Az elsődleges információk szerint hárman súlyosan, egy utas pedig könnyebben sérült meg.

Az igazgatónő lassan negyven éve van a pályán, de ehhez hasonló szörnyűség ezen idő alatt nem történt. Az autóban utazó öt fiatal közül három lány a gimnázium tanulója. Már nyári szünet van, de a 17 éves lány osztálytársai közül sokan bementek az iskolába még reggel, majd a nap folyamán folyamatosan jöttek. Az igazgatónő elmondta, hogy egyikük az ő nyakába borulva zokogott.

Kilenc órakor a tantestület és jelen lévő legalább tizenöt osztálytárs részvételével tartottak egy rövid megemlékezést, mécseseket gyújtottak. Valaki egy szép fotót is szerzett az elhunyt lányról. A kép sarkán fekete szalag. Nagyon nehéz, sóhajtott az igazgatónő, hozzátéve, hogy aggódnak a másik két, kórházban fekvő, súlyosan sérült diákjuk miatt.

A Garay János Gimnázium lépcsőházában az elhunyt diák emlékére égnek a gyertyák Fotó: Mártonfai Dénes

Jelen volt a helyszínen a balesetet követően Angyal Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságának dolgozója, aki az interneten osztotta meg gondolatait. Szíves hozzájárulásával idézzük tapasztalatait és megszívlelendő álláspontját. Ügyeletes volt, a diszpécser hívta, hogy baleset történt.

Mint mindig, ezúttal is megrendítő volt a helyzet, tette hozzá, pedig már több tíz vagy akár száz esetnél is járt mint éjszakai ügyeletes útellenőr, illetve régebben autómentősként. Nem mulasztotta el hozzátenni, hogy részvéte a gyászoló családnak, barátoknak. A többieknek meg mielőbbi felépülést kíván.

Azt írta, hogy sokszor félve megy ki egy-egy helyszínre, nehogy ismerős legyen, akit a baleset ért, de ismeretlenül is elszomorító egy-egy ilyen helyzet. – A közlekedési morál sajnos egyenlő a nullával, vélekedik. Motorozik, vezet személy- és teherautót, jószerivel napi szinten a közúton dolgozik, vannak tehát tapasztalatai. Sok esetben a rosszul megválasztott sebesség, a türelmetlenség, figyelmetlenség a balesetek kiváltó oka.

Forrás: TMKI

Aforisztikus megjegyzésekben foglalta össze figyelmeztetéseit. Mint például: elég egy-két másodperc kihagyás, felelőtlen döntés, és megvan a baj. Vagy: az emberek többsége azt hiszi, hogy vele nem történhet baleset, mert rutinos vezető, jó autója van. Erre ő ekként vélekedik: – Van egy rossz hírem, ha kihívod a sorsot magad ellen, előbb-utóbb te leszel a balesetes!

A fiatalokat külön figyelmezteti a fokozott megfontoltságra, körültekintő vezetésre.

A biztonsági öv használatának a fontosságát emelte ki a baleset kapcsán Komlósiné Kiss Anett, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mint elmondta, a jobb első ülésen utazó férfi volt az egyetlen, aki használta a biztonsági övet, és ő csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

Borítóképünkön: tűzoltók dolgoznak a roncsban rekedt fiatalok kiszabadításán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában