bátaszéki polgárőrök

2021.06.02. 07:00

Éjjel-nappal járőröznek, segítenek, ahol tudnak

A hamarosan 30 éves évfordulóját ünneplő bátaszéki polgárőrök hatékonyan kivették a részüket a kijárási korlátozás, a maszkviselés és a boltok látogathatóságának ellenőrzésében, ez derült ki többek között az éves beszámolójukból.

Mauthner Ilona

Fotó: Beküldött kép

A múlt év tavaszán kirobbant világméretű koronavírus-járvány egy eddig szokatlan, de nem megoldhatatlan helyzetet teremtett az egyesület mindennapjainak tekintetében, mondta Farkas András elnök. Az éves szolgálatban töltött órák számában jelentős csökkenés volt, ami a kötelezően betartandó veszélyhelyzeti szabályozás miatt történt. Azért, mert a 65 év felettiek nem adhattak szolgálatot, egy időben két polgárőr járőrözhetett, elmaradtak állami, egyházi és városi rendezvények, ezek is csökkentették a szolgálatban töltött időt.

Ezzel ellentétben viszont nem csökkent a szolgálatok és a szolgálatban megtett kilométerek száma. Ez is azt tükrözi, hogy hatékonyan kivették a részüket a kijárási korlátozás, a maszkviselés, a boltok látogathatóságának ellenőrzésében. Csak összehasonlításként, tavaly 2041 órát szolgáltak a polgárőrök, egy évvel korábban 8000 órát. A rendőrséggel közös járőrözés tavaly 418 óra volt, előtte 2556.

Feladat így is jutott bőven, a megyei védelmi bizottság felkérésének eleget téve a bátaszékiek részt vettek abban a felmérésben, amely a koronavírus elleni védekezés feltételeit vizsgálta különböző élelmiszerboltokban és kiszolgálóegységekben. De a piac – korlátozásokkal történő – újranyitásában is segítettek, és minden szombaton folyamatos polgárőri jelenlétet biztosítanak. Segítették a helyi takarékbankban nyugdíjfizetéskor a beléptetés koordinálását, a segélycsomag, védőmaszk kihordásában működtek közre, biztosították a koronavírus-szűrőbuszok helyét.

Farkas András elnöki dicséretben részesítette azokat a polgárőröket, akik kimagasló és példamutató feladatvállalással segítették a veszélyhelyzetben a kötelező szabályok betartatását és karitatív munkát végeztek. Elnöki dicséretben részesült: Kapási Sándor, Habinyák Zsuzsanna, Dékány Nóra, Mészáros Péter, Csonka Imre, Bíró László, Kiss Róza, Katona Imre és Kamenszki Tamás.

Az elmúlt évben két polgárőr társuktól is búcsút kellett venniük: Rohmann György alapító tagja volt a bátaszéki polgárőrségnek, Bráj Ferenc pedig aktív évei alatt kimagasló szolgálati órát teljesített. Idén áprilisban pedig a szervezet az egyik legaktívabb tagját veszítette el Módis Sándor személyében.

Farkas Andrástól azt is megtudtuk, amikor csak lehet, pályáznak, és a támogatóik felajánlásaival együtt tavaly közel hárommillió forint bevételük volt, ebből maradt hétszázezer forint céltartalék gépkocsibeszerzésre. A polgárőrség jelenleg négy autót tart fent, ebből kettő a rendőrség tulajdona, kettő pedig a sajátjuk. Az önkormányzattól kaptak két talált kerékpárt (amelynek a tulajdonjogáról a megtaláló lemondott), ezt saját költségükön felújították.

Bátaszéken a közrend, közbiztonság helyzete jó, a szabálysértések, bűncselekmények száma csökkent, ebben a polgárőrök közterületi jelenléte fontos szerepet játszik. Nagyon jó a kapcsolatuk a rendőrséggel és a katasztrófavédelem helyi és megyei vezetőivel is, mondta Farkas András elnök.

Borítóképünkön: Zádori László (balról), az új bátaszéki őrsparancsnok és Farkas András, a bátaszéki polgárőrök vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában