szakmai nap

2021.06.23. 17:30

Fajtabemutató és metszési tanácsadó, kajszisoknak

A Kajszi Szakmai Napot az idén Döbröközön rendezte a több megye termelőit összefogó Balaton Ker-Tész Szövetkezet. Sokan érkeztek a tanácskozásra a térség legnagyobb gyümölcstermesztő centrumától, a Danubia-Frucht Szövetkezettől is. A megyei agrárkamarát Kalocsa Zsolt alelnök képviselte.

Wessely Gábor

A kajszi volt a fő téma azon a szakmai napon, amelyet kedden rendeztek Döbröközön. A kajszinak csak Tolna megyében több mint harminc fajtáját termesztik. Élen jár – termeltetésben és értékesítésben – a kisvejkei székhelyű Danubia-Frucht Szövetkezet. Részükről az igazgatóság elnöke, Sebestyén István, és a falu egykori polgármestere Höfler József (mint termelő) is részt vett a tanácskozáson.

A megjelent szakembereket és érdeklődőket Lucza Zoltán szervező és Fülöp Gábor házigazda fogadta, akinek gyümölcsösébe, a fórumot követően ellátogathattak a szakmai nap vendégei, fajtabemutatóra és metszési tanácsadásra. Köszöntőt Farkas Edit döbröközi polgármester és Kalocsa Zsolt a megyei agrárkamra alelnöke mondott. Utóbbi arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyümölcstermesztés meglehetősen kockázatos vállalkozás, nem is mindenki alkalmas arra, hogy belevágjon, és elviselje az esetleges kudarcokat.

A rendezvény főszervezője minden évben, különböző helyszíneken, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet. Elnökük Tömösváry Máté is tartalmas szakmai eszmecserét kívánt a résztvevőknek. Ők somogyi, böhönyei központtal működnek, és négy megye százkilencven termelőjével állnak kapcsolatban – tolnaiakkal elsősorban a kisvejkeieken keresztül –, a bel- és külpiaci értékesítést bonyolítva. A hatalmas mennyiségű gyümölcsöt – cseresznyét, meggyet, szilvát, barackot stb. – tizenhárom hűtőházban tárolják.

Olasz előadó is érkezett Döbröközre. Enrico Zanzi román, moldáv és amerikai partnereket is látogat, faiskolai szolgáltatást kínálva. Hangsúlyozta, hogy meg kell találni az adott éghajlati és talajviszonyoknak megfelelő fafajtát, mert nem biztos, hogy máshol is az a legbővebben termő kajszi, ami Olaszországban. Szó volt még a növényvédő szerekről, a fagykárokról és fagyvédelmi eljárásokról, valamint a gyümölcstermesztők pályázati lehetőségeiről. Többen hangot adtak abbéli reményüknek, hogy a gyümölcsértékesítés áfája belátható időn belül mérséklődik huszonhétről öt százalékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában