közgyűlés

2021.06.22. 17:30

Foghíjas volt az idei első szekszárdi közgyűlés

Bár az ellenzék kezdeményezte a közgyűlés mielőbbi összehívását Szekszárdon, a keddi napra meghirdetett rendkívüli ülést még annak kezdete előtt elhagyták az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójának tagjai. Távollétükben a jelenlévő képviselők döntöttek egyebek mellett a Szekszárdi Szüreti Napok megrendezéséről. Megtörtént a külsős bizottsági tagok eskütétele is.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ellenzék üres padsorával nézhettek farkasszemet a jelen lévő képviselők és a városvezetés Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának június 22-re összehívott rendkívüli közgyűlésén. Az ellenzéki városatyák ugyanis – miután Csötönyi László, az Éljen Szekszárd frakció képviselője a közgyűlés kezdete előtt felolvasta közleményüket, amelyben törvénysértőnek titulálták az ülést – egységesen kivonultak a teremből.

Mint ismert, június 15-től lépett életbe a rendelet, amely visszaállította a hagyományos döntéshozatalt, azaz a járványhelyzet enyhülésének köszönhetően újra engedélyezte az önkormányzati közgyűléseket, képviselő-testületi üléseket. Az ÉSZ a kormánydöntés kihirdetése után kérelmezte a közgyűlés összehívását, amelyet 16-án szerettek volna megtartatni. A múlt héten a szekszárdi ellenzéki képviselők panaszaitól volt hangos a sajtó, amelyben nehezményezték, hogy a városvezetés nem hajlandó összehívni a testületet.

Miként a mai ülés előtt felolvasott közleményükben fogalmaztak, a rendkívüli közgyűlés összehívása törvénysértő módon történt meg, mivel arról csupán az előző nap, június 21-én szereztek tudomást. Ezen kívül szerintük nem lett megindokolva, hogy miért rendkívüli közgyűlést hívott össze a városvezetés. Úgy fogalmaztak: a meghozni kívánt döntések emiatt jogszerűtlenek, ezért a frakció tagjai úgy döntöttek, nem vesznek részt az ülésen.

– Ács Rezső polgármester június 22-ére hívta össze a rendkívüli közgyűlést, amely teljesen jogszerű, hiszen ha a képviselők kezdeményezik ezt, akkor a polgármester csak rendkívüli közgyűlést hívhat össze, amelyre 15 nap áll rendelkezésére. Ennek a ma összehívott közgyűlés megfelel – szögezte le dr. Gábor Ferenc jegyző. Ács Rezső polgármester azt is hozzátette, hogy az ülést kezdeményező képviselők már 17-én szerdán megkapták a napirendi pontokról szóló tervezetet, amelyre az ellenzéki képviselők az általuk javasolt témákhoz kapcsolódó írásos előterjesztést a közgyűlés megkezdéséig nem nyújtották be. A testület ezért úgy döntött, hogy a korábban javasolt napirendi pontok közül ezeket nem tárgyalják meg.

A külső bizottsági tagok esküjével indult a közgyűlés, három új tag, Horváth Ferenc, dr. Főfai Klára és Posta Zoltán esküdött fel a város szolgálatára. A testület többek között elfogadta a Szekszárdi Sportközpont tavalyi költségvetési beszámolóját, a folyamatban lévő és indítani kívánt beszerzési eljárásokról, ütemezésükről szóló előterjesztést, valamint egyhangúlag döntött arról, hogy a Szekszárdi Szüreti Napokat a még érvényben lévő korlátozások miatt idén sem a hagyományos módon rendezik meg. A részletekről később bővebben írunk, annyi biztos, hogy a szekszárdiak nem maradnak program nélkül szüret idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában