kiskertész

2021.06.23. 16:20

Így lehet virágokban pompázó az erkélyünk

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Van, aki kiskert helyett be kell hogy érje egy balkonnal, ahol a virágait, esetleg néhány tő palántát nevelgethet. Egy jól berendezett erkély is sok örömet okozhat a tulajdonosának.

Kérdés, milyen növényeket érdemes ültetnünk. Először is, sokat számít, mennyi napsugárzás éri az erkélyünket egy nap alatt, hiszen egyes növények kifejezetten kedvelik az erős, tartós napfényt, ám bőven akadnak olyan is, melyek jobban érzik magukat az árnyékos területeken. Először csak néhány cseréppel kezdjük a termesztést. Ha még kezdők vagyunk, akkor ne árasszuk el rögtön az erkélyt növényekkel, adjunk egy kis időt magunknak. Kezdetben 3-5 virág bőven elegendő lesz, majd szépen lassan, ahogyan egyre tapasztaltabbak leszünk, újabb növényeket kezdhetünk el gondozni egészen odáig, míg tele nem lesz a balkonunk.

Válasszunk egynyári és évelő virágokat. Az egynyári növényeket viszonylag egyszerű termeszteni, az évelőkkel ellentétben rövid ideig élnek és szaporán virágoznak. Ne termesszünk egyetlen fajtát, különösen akkor, ha egynyári növényt választunk. Számos módon variálhatjuk a virágainkat különböző cserepekben. Például fehér virágokat mélyzöld vagy sötétebb színű növényekkel párosítsuk, így látványban sem lesznek utolsók, csak úgy ragyogni fog majd az erkélyünk. Ahhoz, hogy egész évben pompázó virágoskertünk legyen a balkonon, válasszunk olyan növényeket, amelyek az év különböző időszakaiban virágoznak. Vásároljunk minden évszakban más és más növényeket, majd távolítsuk el őket, ha már nem hoznak virágot. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy az év minden szakaszában szemet gyönyörködtető erkélyünk legyen. Arra figyeljünk, hogy két-három színnél többet ne válasszunk a zöld mellett, így az erkély nem lesz „túl sok”, de vonzani fogja a tekinteteket, és nagyszerű hangulatot fog teremteni. A legjobb az, ha azonos vagy nagyon hasonló színeket választunk, és különböző tónusú, árnyalatú virágokat ter­mesztünk.

A növényeink mellett az is fontos, hogy maguk a cserepeink hogyan néznek ki. Ebben az esetben is válogathatunk a színek és a formák között, azt pedig itt is vegyük figyelembe, hogy a kevesebb néha több.

Címkék#Kiskertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában