Értékőrzés

2021.06.19. 14:00

Ízes kalandok Tolnában a Gasztromegyével

TEOL

Forrás: Gasztromegye

Fotó: R. G.

A Tolna megyei önkormányzat feltett szándéka volt, hogy valamennyi települést bemutassa, ezáltal erősítve az összetartozást és a szülővidék iránt érzett büszkeséget. Erre talán nincs is jobb módszer, mint felkutatni a helyiek értékeit; azokat a hagyományokat, tárgyakat, amelyek meghatározzák egy-egy település identitását – éppen ilyen érték a gasztronómia is.

Az elhatározás a Gasztromegye című műsorban öltött testet, melynek alkotói az igényesség, a szórakoztatás és az értékőrzés jegyében dolgoznak. Munkájuk gyümölcsét kéthetente péntekenként „kóstolhatjuk” a népszerű (főző)műsor " target="_blank" rel="noopener noreferrer">saját közösségi oldalán közzétett rövidfilmekben.

Az egyes forgatási helyszínek értékeiről, hagyományairól, ismert lakóiról természetesen a Tolnai Népújságban is írunk, a TEOL.hu hírportálon pedig bármikor visszakereshetőek az egyes településeken történtek. Például, hogy hol milyen ételeket készített Vizin Balázs, a műsor házigazdája a vendéglátók segítségével.

Alábbi kvízünkben arra keressük a választ, hogy vajon a felsorolt specialitások melyik forgatási helyszínen kerültek a tányérba. Jó játékot!

1.
Váczi Gergely, a TV2 Tények műsorvezetője és Vizin Balázs, a Gasztromegye házigazdája közösen készítették a helyben hagyományosnak számító paprikás pogácsát. Hol készült?
2.
Az egyik forgatási helyszínen tejfölös csirke készült sárga máléval, mely a székelyek kedvelt étele, de melyik településen?
3.
A második világháború után a faluban családot alapító székely katonák rokonai hozták ide a kürtőskalács receptjét. Hol járunk?
4.
A Gasztromegye sorozat 12. állomásán kakasgulyás főtt a bográcsban. Melyik településen készült ez az étel?
5.
Habár sváb gyökerekkel rendelkezik e kicsi völgységi falu, ezúttal mégis székelykáposztát készítettek. Hol is járunk?
6.
A körömágyon készült töltött káposztába sváb szokás szerint sűrített paradicsom is került a megye legkisebb településén. Hol forgatott a stáb?

Borítóképünk: A Gasztromegye sorozat 13. állomása Nagydorog volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában