horgászat

2021.06.25. 07:00

Kapitális ponty adta meg magát a diáknak

Horváth Ferenc Regő Bács-Kiskun megyében is elnyerte a horgászok védőszentjének maradéktalan rokonszenvét.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

A szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola hetedik osztályába készülő diákja Lajosmizse egyik taván 12,41 kilogrammos, 85 centiméter hosszú pontyot emelt ki a vízből. Ez a kiemelkedő eredmény azonban csak azokat lepi meg, akik nem ismerik Regő eddigi pecás pályafutását. Akik ismerik, azok tudják, hogy három éve Derekegyházán már megakasztott egy 12,60 kilogrammos potykát.

Merthogy Regő alapvetően pontyozik, bár nincs ellenére az amur vagy a harcsa sem. Miután hamarosan horgásztáborba utazik, úgy gondolta, hogy ráhangolódik erre a várva várt eseményre Lajosmizsén.

– Most is pontyra mentem – avatott be a szakmai részletekbe. – Az első lépés nem más, mint kiválasztani a tó partján egy jó helyet. Én először is azt nézem, hogy van-e a víztükörbe dőlő fa, avagy nagyobb, lombos gally, mert annak tövében ott pihenhet a ponty. Szükség van megfelelő, bojlis horgászbotra, előkötött horoggal. Apa mellettem horgászott, de este elment egy időre, hogy vacsorát hozzon. Este tíz óra körül váratlanul azt vettem észre, hogy apa botjáról pörög lefelé a zsinór és megindul a bot is. Már majdnem a vízbe merült, amikor utána kaptam és kihúztam. Elkezdtem tekerni az orsót és azt éreztem, hogy a hal nem ellenkezik túlságosan, bár elég nehéznek tűnt. Ennek megörültem, mert abban bíztam, hogy teljesül reményem, azaz felülmúlom eddigi rekordomat.

Fotó: Beküldött kép

Először amurnak hitte az uszonyost, de amint kifelé húzta, előtűnt a víz alól egy hatalmas pontyfej. Valóban a kedvenc halfajta akadt horogra. Elég könnyen megadta magát és a partra emelve úgy tűnt, hogy úgy nyolc-kilenc kilogrammot nyomhat. Mérlegeléskor derült ki valós súlya, ami ugyan nem haladta meg a korábbi rekordot, de ez cseppet sem keserítette el a szekszárdi fiatalt. Aki szakmai tudásának birtokában azt vallja, hogy lesz még alkalma célját elérni.

Regő sporthorgász, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az általa kifogott, kapitális zsákmányok visszatérhetnek természetes közegükbe, azaz a vízbe. A hetedikbe készülő diák pedig, amikor csak teheti, visszatér a vízpartra és máris állítja össze horgász készségét. Ennek elemeit mindig a keze ügyében tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában