Lovasnap és Fogathajtó Verseny

2021.06.06. 16:00

Lovas hagyományaink átörökítése a kölesdi sportegyesület célja

Mint arról már hírt adtunk, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg az egész napos Kölesdi Lovasnap Fogathajtó Versenyt szombaton, a település sportpályáján.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

Fontosak az ilyen események, hiszen a közösségépítés része lehet bármilyen sport- vagy kulturális rendezvény is, de egy lovasprogram az, amely a magyarságot talán a legjobban összekapcsolja. Hiszen ez nem csak sport, hanem több mint ezeréves kultúránk része – mondta lapunknak a rendezvény megnyitójakor Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: mindezt mára többé-kevésbé elfelejtettük, ezért is fontos feladatunk, hogy az eddigi tapasztalatokat, hagyományokat tovább örökítsük gyermekeinknek.

Közel egyéves előkészítő munka után első ízben rendezték meg a Kölesdi Lovasnap Fogathajtó Versenyt a történelmi kistelepülés sportpályáján, amely ünnepélyes felvonulással indult a Kismegyeházához. Potápi Árpád János ünnepélyes nyitó beszédét követően az országos szintű „C” és „D” kategória akadályhajtás első fordulójával kezdődött meg a tényleges versenyprogram. Ebéd után a két kategória versenyének második fordulójával folytatódott, majd a kategóriánkénti összevetés, a vadászhajtás, huszárok-, puszta-ötös- és csikós bemutató következett.

– A közelmúltban alapítottunk egy új sportegyesületet, amelynek keretei között szerettünk volna a futballon kívül más sportágakhoz is „hozzányúlni”. Ezért alakítottunk például egy női kézilabda- és egy szabadidő-szakosztályt. Mint lovasemberhez, hozzám a lovak, a lovassport áll a legközelebb. Innen a fogathajtó verseny alapötlete, amelyet hagyományteremtő szándékkal indítottunk útjára – tudtuk meg a verseny szervezőjétől, Gyetvai Attilától, aki mellesleg a Kölesd-Zönge Sport­egyesület elnöke.

– A lovaglás nekünk, magyaroknak a vérünkben van, csak sokan még nem tudják. Meg kell mutatni nekik is, honnan indultunk, a történelmünket, amitől nem tudunk és nem is akarunk elszakadni – hangsúlyozta Gyetvai Attila. Kérdésünkre, hogy honnan a lovaglás iránti szerelem, elmondta, gyerekkorától járt át Tengelicre a méneshez, ahol két csikós, Cseh Péter és Oláh Gyula szerettette meg vele a lovakat. Az ő emlékükre szerette volna itt létrehozni ezt a programot.

A szombati versenyről elmondta: összesen hét megyéből, még távolabbról, Hevesből is érkeztek fogatok a lovasnapra, olyan sokan, hogy egy idő után már le kellett zárni a nevezést. Hangsúlyozta, arra nagyon büszkék, hogy immár a falunak is van saját fogata.

A győztest a dicsőség mellett egy vándorkupa illette, amely a tervek szerint azt jelenti, hogy jövőre Kölesden újra összemérik tudásukat, erejüket a fogathajtók.

Felavatták az új kerékpárutat

A program reggel a Kölesdet és Kistormást összekötő kerékpárút ünnepélyes átadásával indult.

– Meghatározó szerepet tölt be a kerékpárút településünk életében, hiszen ilyen nagyságrendű beruházás korábban nem történt nálunk – tájékoztatott Greifenstein József, Kölesd polgármestere. A közel 210 millió forintnyi pályázati pénzből 2,1 kilométer hosszan, Kölesd szívétől Kistormás központjáig húzódik a kerékpáros útvonal.

Az aszfaltcsík ünnepélyes átadásán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában