TETT

2021.06.03. 17:30

Püspökszilágyiról esett szó a Bátaapáti ülésen

A TETT-re Kész Napon tartandó tanácskozáson a jelenlévők kapjanak tájékoztatást a püspökszilágyi tárolóból a bátaapáti tárolóba szállítandó, radioaktív hulladékokkal kapcsolatban.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Ez az igény is megfogalmazódott tegnap a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) Bátaapátiban tartott megbeszélésén. A szeptember 17-re, Cikó és Mőcsény helyszínekre tervezett rendezvény a jelen előírások szerint különböző megszorítások – például fedett helyszín, védettségi igazolvány megléte – mellett lenne megtartható. A résztvevők bíznak abban, hogy ősz elejére újabb korlátozások szűnnek meg.

A püspökszilágyi tárolóból átszállítandó hulladékok kérdése gyakorlatilag önálló napirendi pontként is terítékre került. Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere, egyúttal a TETT elnöke megjegyezte, hogy tároló ügyben hivatalos, minden részletre kiterjedő tájékoztatásra lenne szükség. Például azért, mert – s ezt megerősítette Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere is – bizonytalanságot érzékel a Püspökszilágyról átszállítandó hulladék mennyisége ügyében.

Bagdy László, a TETT kommunikációs munkatársa kijelentette: a társulás feltételes módban zajló eszmecseréjén akkor lehetne változtatni, ha írásos anyag állna a TETT rendelkezésére. – Nem tudunk igazodni ahhoz, amiről nem tudjuk, hogyan is lesz – emelte ki, egyúttal szorgalmazta a korábbi, hatékony tájékoztatási rendszer folytatását. Azt is megjegyezte: annak idején szó esett arról, hogy plusz feladat esetén plusz juttatást is elkönyvelhetnek a TETT-es települések.

Fotó: Makovics Kornél

Bechli Erzsébet, Ófalu polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a maga részéről nem kifejezett szakmai kérdésekre vár választ. Azt szeretné tolmácsolni települése lakosságának – hiteles szakértői vélemény alapján – , hogy a várható intézkedések kivitelezhetőek és garantáltan biztonságosak, eredményüket tekintve távlatilag is.

Az ülésen az is elhangzott, hogy a tervek szerint június 9-én, szerdán 10 órakor Bátaapátiban ismét találkozónak egymással a TETT-es települések polgármesterei, meghallgatva azt a tájékoztatást, amit dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója tart számukra.

Borítóképünk: A községházán zajlott az ülés, az asztalfőn, középen Krachun Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában