borverseny

2021.07.12. 14:43

Aranyeső esett a szekszárdi borászokra a legrangosabb mustrán

Aranyeső hullott a szekszárdi borászokra a nemrég megrendezett 22. VinAgora nemzetközi borversenyen, Budapesten.

S. Viktor

Forrás: Shutterstock

Hazánk egyetlen nemzetközi borversenyére – melyet a járványügyi helyzet miatt tavaly nem tudtak megrendezni – az idén 16 országból 960 tétellel neveztek a termelők – tájékoztattak a szervezők a verseny hivatalos honlapján. A közel 60 főből álló nemzetközi zsűri összesen 7 champion érmet, 13 nagyaranyat, valamint 169 arany- és 108 ezüstérmet, illetve 23 különdíjat osztott ki.

A Szekszárdi borvidék borászatai a huszonkét hazai borvidék között kimagaslóan szerepeltek a versenyen, melyen minden főkategóriában csak a borok legjobb 30 százaléka részesülhet éremben. A borvidékről összesen 12 borászat szerzett aranyérmet. A szekszárdi pincészetek 1 champion érmet, 21 aranyérmet, illetve 11 ezüstérmet, továbbá 4 különdíjat nyertek el a rangos bormustrán. A Tolnai borvidékről egy pincészet szerzett aranyérmet.

Bősz Adrián értékelésében elmondta, az eredmény híven tükrözi a borvidékben rejlő potenciált. Az éremlistát áttekintve igazolódik mindaz, amiről évek óta beszéltünk: a szekszárdi egy kiváló borvidék, kiváló borászokkal – fogalmazott a borvidék elnöke.

Arról, hogy minden elnyert szekszárdi ezüstéremre két szekszárdi aranyérem jutott úgy nyilatkozott, hogy ez is a magas átlagszínvonal bizonyítéka. Hozzátette, mindazonáltal hazánk legszínvonalasabb borversenyén egy-egy ezüstérem elnyerése is komoly eredménynek számít.

Bősz Adrián arról is szólt, hogy az eredmény azt is mutatja, a borvidék kiváló feltételeket kínál a világfajták – mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot – készítéséhez is. Emellett bizonyítja az egyedi receptúrák alapján készült házasítások fontosságát is.

Minden borverseny fontos, azonban az, hogy egy ilyen világversenyen, mint a VinAgora ilyen jól szerepeltek a szekszárdi borok, kiváltképpen nagy öröm – mondta Dr. Bodri István borász. Mint azt tudatta, büszkék a sikerükre, arra, hogy a Bodri Pincészet 3 aranyérmet és 1 ezüstérmet nyert a 22. VinAgorán. Amikor vendégeiknek bemutatják az éremmel elismert borokat, nem felejtik el kiemelni, hogy az adott bor érmet szerzett ezen a rangos bormustrán – árulta el a borász.

Hozzátette, az, hogy az egyik aranyérmet kékfrankos prémium borukkal nyerték el, jól mutatja a lehetőségeket, melyek ebben a Szekszárdon fontos helyi fajtában rejlenek.

A Mészáros Pincészet 15 évvel ezelőtt kezdte el forgalmazni az Ohmerops vörös cuvée-t, mellyel azóta többek között Bordeauxban, Sanghajban és Berlinben is értek el sikereket – tudatta Mészáros Péter. Hozzátette, az aranyéremmel elismert 2018-as évjáratú Ohmerops Cuvée az idei VinAgorán méretett meg először.

A borász elmondta, a Malomoldali Dűlőből származó Ohmerops a gyurgyalag madárról kapta elnevezését, mely a termőterületen található löszdombokba vájt odúiban fészkel. Mint azt tudatta, a fajta populációja nagyban megnőtt az elmúlt években annak köszönhetően, hogy nem használnak rovarölő szereket. Mint azt kiemelte, a megnövekedett populációnak hála immár természetes úton történik meg a rovarok gyérítése a területen, ami hangsúlyosan fontos a pincészet számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában