Az egészség mindenkinek jár

2021.07.20. 17:30

Az egészség mindenkinek jár, ízletes kolbásszal együtt is

Egészséges életmód, finom ételek és jó hangulat. Ez a három tényező együttesen jellemezte az elmúlt héten szombaton tartott rendezvényt Kétyen.

Szeri Árpád

2021.07.17 Kéty . Kétyen egészség napot tartottak. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az egészség mindenkinek jár – humán szolgáltatások fejlesztése a bonyhádi és szekszárdi járásban címet viselő eseményen, hivatalos megnevezéssel: információs napon, Niklósné Gödrei Tímea védőnő az egészséges étkezésről tartott előadást, az érdeklődőket emellett szűrőprogram is várta. A rendezvény mintegy másfél millió forint pályázati forrásból, valamint községi önkormányzati támogatásból valósult meg.

A szervezők a hasznosat összekötötték a kellemessel, miután ekkor tartották az immár II. Kolbásztöltő Fesztivált is.

– A látszat ellenére a kolbász, jól elkészítve, nagyon is egészséges – erősítette meg Gödrei Zoltán, Kéty polgármestere. – Fesztiválunkon is szempont volt, hogy ebben az élelmiszerben ne legyen ízfokozó, ételjavító, tartósítószer, csak hús, fűszer és csekély mennyiségű zsíradék.

Ezt szem előtt is tartották a csapatok, melyek egyenként tíz fővel, valamint töltővel, keverő edénnyel és fűszer kollekcióval sorakoztak fel a helyszínen. Azaz, a vendégmarasztaló sátrakkal szabdalt sportpályán, ahol bemutatták konyhaművészeti tudásukat. A munkabrigádok ingyenesen kaptak tíz-tíz kilogramm darált sertés húst, három-három kilogramm kenyeret és kellő mennyiségű kolbászbelet. A huszonöt nevező csapat között volt a szlovákiai testvértelepülés, Érsekkéty (Keť) küldöttsége is, Farkas Attila polgármester vezetésével. A felvidékiek vörösboros kolbászukkal szó szerint új ízt hoztak a versengésbe. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a többi készítmény ne örvendett volna nagy népszerűségnek, hiszen a tepsikben ínycsiklandozóan sercegő összes kolbász maradéktalanul megtalálta fogyasztóját...

De nem maradt csemege nélkül a közönség zenére és táncra éhes része sem. A sportpálya színpadán ugyanis egymást követték a fellépők, bemutatkoztak a helyi, illetve a környező települések hagyományőrző csoportjai, ízelítőt adva a német, roma és székely kultúrából. Mindannyian fergeteges sikert arattak, s ha csak az érdekesség kedvéért kellene megnevezni egyetlen produkciót, akkor az a kétyi nyugdíjas hölgyek kánkán tánca lenne.

Mindent összegezve, Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a választókerület országgyűlési képviselője a megye e havi legnagyobb eseményén mondhatott köszöntőt. Mint megjegyezte, a rendezvény létrejötte annak is köszönhető, hogy legyőztük a koronavírus járvány egy újabb szakaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában