Kaktuszok

2021.07.28. 17:30

Az éj királynője, valamint a speciális anyósülés

Rostás Jenő faddi plébános gyerekkora óta foglalkozik kaktuszokkal. Gyűjteményében jelenleg körülbelül nyolcszáz fajtából összesen négyezer szúrós egyed található.

W. G.

Fotó: A szerző felvétele

Az üvegházban 45 fok van. A kaktuszok mosolyognak. A plébános nem annyira, de tűri. Gondozza kedvelt növényeit. Hosszú csipesszel nyúl be közéjük, kihúzva egy-egy gyomnövényt. Nincs sok, de most, hogy háromnaponta öntözni kell, bizony szaporodnak.

Egyébként, a teleltetés idején, novembertől márciusig egyáltalán nem igényel vizet a kaktusz. Viszont a fagyot a legtöbb fajtája nem viseli el. Olyankor nyolc fokra van állítva a termosztát az üvegházban. De akadnak a szabadban, hó alatt is áttelelők. Rengeteg változat, nagy szín- és formagazdagság. Gyönyörű, de többnyire csak egy napig virító, sárga, piros, kék, fehér, lila virágokkal.

Rostás Jenő faddi plébános gyerekkora óta foglalkozik kaktuszokkal. Gyűjteményében jelenleg körülbelül nyolcszáz fajtából összesen négyezer szúrós kispajtás található. Meg nagypajtás. Például egy emberméretű sziklakaktusz, amely az egykori bátai apát, Sudár Imre hagyatékából került hozzá.

A virágzási dömping április-május táján lezajlik, de ekkora állományban egészen őszig vannak éppen virágzó példányok. És olykor a legjelentéktelenebbnek tűnők válnak egy napra a legszebbekké. Az éj királynője ujjnyi vastag, összevissza tekerődző kis semmiség, mégis tányérméretű, egyetlen éjszaka alatt kinyíló és elhervadó virágot hoz.

A plébános megalakulása, 1971 óta tagja a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének. Tagkönyvének sorszáma: 69. A kaktuszgyűjtők körében is megvan a belső humor, felbukkannak sajátos poénok. A görögdinnyénél is nagyobbra növő sünkaktuszt például anyósülésnek nevezik.

Pávái is vannak a plébánosnak

Rostás Jenőt 1978-ban szentelték pappá. Hosszú ideig Dombóvár plébánosa volt. Faddra 2012-ben helyezte a püspök. Madocsai címzetes apáttá 2004-ben nevezték ki. Emellett a Paksi esperesi kerület vezetője. E minőségében a Nagydorog–Dunaföldvár–Tolna által határolt terület elöljárója.

Szabadidejét szárnyasok (papagájok, fácánok, tyúkok, pávák) és növények (gyümölcsfák, virágok, kaktuszok) gondozására, illetve gyógynövényekkel való foglalkozásra fordítja.

Borítóképünkön: Tavasztól őszig vannak nála virágzó kaktuszok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában