felvételi ponthatárok

2021.07.25. 07:00

Egyetemi szinten tanulhatnak ősztől

Nyilvánosságra hozták csütörtökön este a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, sms-értesítést is kaptak.

Szeri Árpád

Lapunk az elmúlt időszakban, illetve a napokban is megszólaltatott több végzős középiskolást. Ez alkalommal ugyancsak őket kérdeztük arról, hogy vajon sikerült-e megszerezniük az egyetemi polgári státuszt?

Angyal Réka, a Szekszárdi Garay János Gimnázium diákja – Tóth Petra évfolyamtársával együtt – csütörtökön Budapestre utazott, és felkereste az ELTE lágymányosi kampuszát, ahol ponthatárváró buli zajlott. Itt kapta meg az sms-t, melyből kiderült, hogy szeptembertől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytathatja felsőfokú tanulmányait. Tóth Petra pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának felvételi követelményeit teljesítette sikerrel.

Palásti Anna, a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikumának végzőse ugyancsak fővárosi helyszínen fogadta a jó hírt közlő sms-t. „Boldog voltam” – foglalta össze röviden a pörbölyi fiatal az őt átjáró érzést. „Szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakán tanulhatok. Még nem voltam ezen a helyszínen, az első találkozásom akkor lesz ezzel az intézménnyel, amikor hivatalosan belépek a kapuján.”

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja, Benedek Boldizsár viszont részletes ismeretekkel rendelkezik a Gödöllői Szent István Egyetemről, szeptembertől második otthonáról. „Bátyám is ide jár, most harmadéves” – tudtuk meg. – „Most én is követhetem példáját.”

Boldizsár évfolyamtársa, Finta Zétény Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karát erősíti ősz elejétől. „Az érdeklődésem mellett egy jó barát példája és egy ebben a kérdésben jártas pszichológus ismerősünk tanácsára jelöltem meg ezt az egyetemet” – mondta Zétény. „Mindenki örült a jó hírnek, azaz annak, hogy felvettek, ezt családi körben koccintással ünnepeltük meg. Nyár végéig dolgozom, félreteszem a keresetemet, mert szükség lesz rá az egyetemen.”

A garaysta Szirányi Péter az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, azon belül jogász szakra jelentkezett. „A tavalyihoz hasonlóan idén is 472 pont volt a határ, nekem 498 pontom lett” – mondta el lapunknak az ugyancsak középiskolája ászai közé tartozó fiatal. „Nem vettem részt pontváró bulin, a Balatonon, nyaralás közben érkezett az sms, egy kis pezsgőt azért ittunk erre a nagy örömre.”

Még szélesebbre tárultak a kapuk

A jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára – olvasható az MTI híradásában – azt is ismertette, hogy idén 101 881-en jelentkeztek a magyar felsőoktatásba, mintegy 11,1 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75 748-an nyertek felvételt.

Idén a PTE legtöbb kara növelte a beiskolázási létszámait – közölte Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense. A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar 46, az Állam- és Jogtudományi Kar 25, a Közgazdaságtudományi Kar 18, míg a Műszaki és Informatikai Kar 16 százalékkal növelte a felvettek számát az előző évhez képest.

Borítóképünkön: Van okuk az örömre. A felvételizők háromnegyedét felvették valamelyik egyetemre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában