A holokauszt áldozataira emlékeztek

2021.07.04. 17:45

Ez a tragédia soha többet nem történhet meg

A holokauszt szekszárdi és környékbeli mintegy hatszáz áldozatára emlékeztek a Magyar-Izraeli Baráti Társaság, a Szekszárdi Izraelita Hitközség és a város önkormányzata által közösen szervezett ünnepségen vasárnap délelőtt, a Művészetek Házában.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

– Hatszáz helyi zsidó ember értelmetlen haláláról és az ő megsemmisítésükről emlékezünk meg itt ezen a napon, és emlékeztetünk mindenkit azért, hogy ilyen esemény többet ne történhessen meg – hangsúlyozta a rendezvényen Friedmann Tamás, a Magyar-Izraeli Baráti társaság elnöke.

Gyerekeket és felnőtteket, nőket és férfiakat, becsületes és becstelen embereket, jómódú polgárokat és földönfutó szegényeket tereltek ugyanazzal az iszonyatos cinizmussal a gázkamrák felé Auswitzban és a környező táborokban – emlékeztetett a népirtásra Gyurkovics János, szekszárdi alpolgármester. – Amikor ebbe az épületbe belépünk, amely valaha zsinagógaként szolgált, soha ne feledkezzünk el arról, hogy e falak igen sok olyan szekszárdi zsidó ember tekintetét is őrzik, akik ott, valamelyik tábor mélyén lelték halálukat.

– Szaporodnak az évek, csökken az emlékezők száma. Itt Szekszárdon és a környező településeken egy kezemen megszámlálható azok száma, akiktől még lehetne kérdezni az itteni zsidóságról, pedig igazán kiemelkedő zsidó élet volt korábban. Volt itt imaház, világhírű rabbi, Rubinstein Mátyás, aki 42 évig szolgálta a helyi közösséget, majd 82 évesen elvitték Auswitzba. Voltak kiemelkedő orvosok, ügyvédek és kereskedők, akik példamutató harmóniában éltek a város többi polgárával – szólt az egybegyűltekhez Deutsch Péter rabbi. Hozzátette: a jövő generáció miatt újra fel kell elevenítenünk a borzalmakat azért, hogy soha ilyen ne fordulhasson elő.

A megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorút és a hagyományok szerint egy-egy követ helyeztek el a Holokauszt Emlékműnél.

A zenés színpad adott emlékműsort

A Tücsök Zenés Színpad emlékműsora színesítette a megemlékezést. A jórészt diákokból álló társaság darabja mai fiatalokról szólt, akik egy idős ember visszaemlékezésén keresztül szembesülnek a néhai szörnyűséggel, a holokauszttal. Ugyanolyan gyarló módon maradnak részvétlenek a „lúzer zsidónak” bélyegzett osztálytársukkal szemben, mint a visszaemlékező idős ember gyerekkori barátjuk iránt, akit a szemük láttára hurcolnak el a fasiszták. A zenés elemekkel tűzdelt darab elgondolkodtató, tanulságos történet mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában