Gasztromegye sorozat

2021.07.27. 07:00

Finom fagyitölcséres főtt meg a fazékban

A kisdorogi epizóddal folytatódott a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület népszerű produkciója, a Gasztromegye. A sorozat tizenhetedik része is szórakoztató jelenetekkel, megannyi helyi érték felvonultatásával és természetesen kiváló ételekkel volt fűszerezve.

Munkatársunktól

A forgatás napja éppen a harmadfokú hőségriadó kellős közepén volt. Ami jó a cseresznyének, nem feltétlenül komfortos a szedőinek – állapították meg a stáb tagjai, akiket Eckert Rita kalauzolt a tíz hektár területen elterülő gyümölcsültetvényen.

– Mennyi a napi penzum, amit teljesíteni kell, ugyanis még igencsak kong a vödröm alja – kérdezte a létrán állva, a fák ágai közül kihajolva Vizin Balázs. – Ha nálam szeretnél dolgozni, akkor napi 120-130 kilogrammot kellene leszedned – érkezett a válasz a kisdorogi gyümölcstermelőtől, ami a 39 fokos melegben hideg zuhanyként érte a Gasztromegye műsorvezetőjét.

Felmérve a helyzetet, hogy lehetetlen küldetést vállalna, megjegyezte: a legnagyobb elismerés kell, hogy övezze mindazokat, akik nap mint nap azon fáradoznak, hogy friss gyümölcs kerüljön a piacra, vagy éppen a zöldségeshez. Ugyanis embert próbáló feladatot teljesítenek, és erre gondolva már nem is tűnik olyan drágának az a kiváló gyümölcs, ami Tolna megye számos településén – jelesül Kisdorogon is megterem.

A párbeszédet követően már a főzés helyszínéről, azaz a paplak udvaráról jelentkezett a műsorvezető, Erős Boldizsárné, Annus néni és Jakab Róbertné, Zita társaságában. Az ő mentorálásukkal készült el a töltött káposzta, desszert gyanánt pedig a kanalas fánk. Annus néni hangsúlyozta: ahány ház, annyi szokás, igaz ez a töltött káposztára is, ezúttal a székely hagyományok szerint fazékba kerülőt mutatják meg a nézőknek.

A szükséges alapanyagok felsorolását követően neki is láttak a fejes káposzta fonnyasztásának, levelekre történő bontásának, amihez kaporral, csomborral, sóval és ecettel ízesített forró vízre volt szükség. Ezzel párhuzamosan készült a töltelék is, amit Zitára bízott a csapat.

Miután minden rendelkezésre állt, kezdődhetett a „gombócozás”, aminél kétféle technikát is bemutatott Annus néni. Először azt, amikor feltekerve kerül a húsos töltelék a káposztalevélbe, majd – mint mondta, az ő kedvencét – az úgynevezett fagyitölcséres verziót.

– A második már sokkal jobb lesz! – biztatta Balázst a gyakorlott háziasszony, látva a műsorvezető által készített, szebb napokat is megélt gombócot. – Én ebben nem vagyok olyan biztos, de abban igen, hogy ezzel a tölcsérrel egy cukrászdában sem aratnék nagy sikert – fűzte hozzá mosolyogva a műsorvezető, azt is hozzátéve, hogy amelyik gombóc szétfő a fazékban, arról lehet majd tudni, hogy ő készítette.

Miután az utolsó „fagyitölcsér” is a helyére került, házi lecsót és paradicsomot öntöttek rá, majd a tűzhelyre bízták a továbbiakat. Addig, ameddig készült az étel, a stáb tagjai bejárták a települést, feltérképezve azokat a helyi értékeket, amelyekre szintén nagy hangsúlyt fektet a Gasztromegye. Ellátogattak egy helyi borászathoz, lencsevégre kapták a levendulást, a megújult futballpályát és azokat az épített örökségeket, amelyeket a mai napig nagy becsben tartanak a kisdorogiak.

Kisvejkén folytatódik a kalandozás

A település polgármestere is bekapcsolódott a jó hangulatú műsorkészítésbe. Klein Mihály többek között arról számolt be, hogy amióta ő a község vezetője, már több mint 700 millió forint pályázati forrás érkezett Kisdorogra. „Nagyon szeretem az embereket, ezer szállal kötődöm a községhez, minden erőmmel azon vagyok, hogy a településért és az itt élőkért dolgozzak” – hangsúlyozta. Időközben megfőtt a töltött káposzta és a kanalas fánk is kisült.

A kedves nézők a receptek mellett azt is megtudhatták, hogy Kisvejkéről jelentkezik legközelebb, augusztus 6-án az Ízutazás – mint mindig, akkor is a Gasztromegye Facebook-oldalán, amely márciusi indulása óta egyre több követőt, rajongót tart számon. A műsor készítői éppen ezért minden nap új tartalmakkal igyekeznek kedveskedni nekik.

Borítóképünkön: Jakab Róbertné (balra) és Erős Boldizsárné készítette el a töltött káposztát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában