védekezés

2021.07.16. 20:12

Jégeső után védeni kell a szőlőfürtöket

Napokkal később kezdtek csak barnulni a jégverés okozta ütések a bogyókon. Július 9-én, erős felhőszakadással kísért vihar csapott le a szekszárdi borvidékre. A szőlőt helytől függően különböző mértékű jégkár érte.

Mauthner Ilona

20200805 Lovasberény Szőlő permetezés. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pesti Tamás

Volt, ahol kétcentis, máshol dió nagyságú jegek estek. A bogyókár öt és harminc százalék közötti, sok szem, amit csak megütött a jég, utólag, napok múlva kezdett el barnulni és fonnyadni.

A leveleken látható sérülések gyorsan beszáradtak a meleg időben, igazából nem jelent veszélyt a lombozat sérülése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök. A fürtben maradó rengeteg sérült bogyón a betegségek felszaporodhatnak és a későbbiekben az egészséges fürtrészek is veszélybe kerülhetnek. A legfontosabb védekezési előírás ilyen esetekben a folpet és a réz együttes kijuttatása.

A rekordmeleg időjárás valamelyest fékezte a betegségek terjedését, de nem állította meg teljesen azt. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban nehéz megfékezni a betegségek további terjedését. Ettől függetlenül a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagyok a fürtök, de kevés a bogyó, így közepes termés várható.

Egyes fajtákban, kadarka, kékoportó, kékfrankos, a kevésbé jól védett ültetvényekben erős lisztharmatfertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók. Az érzékeny fajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontaktkészítmények áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontaktszerekhez társított felszívódószereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan – hét-tíz naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A lisztharmat miatt a fokozottabb zöldmunka és a fürtök kitakarása javasolt. A zöldmunkákat úgy végezzük, hogy a fürtöket próbáljuk félárnyékban tartani.

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan napirenden kell tartani. Maga a kártevő nem karanténbesorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

Az amerikai szőlőkabóca előfordulása egyelőre csak szórványos az ültetvényekben, mondta dr. Gabi Géza.

Borítóképünkön: most a betegségek és a kártevők ellen egyaránt védekezni kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában