Árhullám

2021.07.27. 19:10

Jókor jött a nagy víz a holtágaknak

Levonulóban van az ár: jelenleg a Duna a teljes hazai szakaszán apad. A folyó Dunaföldvárig alacsony, lejjebb közepes vízállású – tudta meg lapunk.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

A Duna megyénket érintő szakaszán, annak északi részén múlt hét csütörtökről péntekre virradó éjjel, míg a Báta felé eső délebbi részen pénteken napközben tetőzött az árhullám – jelezte hétfő délelőtt Beke Zsolt, a KDT VÍZIG Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője. Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) honlapja szerint a legmagasabb vízállás csütörtök este Dunaföldvárnál 358, Paksnál 537, Domborinál 601 centiméter volt.

A Nyugat-Európában többfelé katasztrófahelyzetet előidéző áradások mint ismert, Magyarországra belépve mindössze elsőfokú készültséget idéztek elő, Tolna megyében viszont már ezt a szintet sem érte el a folyó. Általában a töltést sem érintette, csak az ár­tereket öntötte el imitt-amott, és csupán az alacsonyabb helyeken fekvő zsilipeket kellett lezárni – derült ki.

A Duna vízgyűjtő területének hazai szakaszán mostanra levonulóban lévő áradás Tolnában kifejezetten segített. Ennek köszönhetően valamelyest tudták pótolni a holt­ágak kritikusan alacsony vízszintjét, amelyre sajnos évek óta nem volt példa. Bölcskénél, Bogyiszlónál, Faddnál, Tolnánál a holtágak vizét néhány napig sikerült tölteni, amelynek köszönhetően mintegy 20–21 centiméterrel emelkedett a vízszint – mondta Beke Zsolt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat honlapjának hétfő délelőtti adatai azt mutatják, hogy jelenleg Dunaföldvárnál 114, Paksnál 311, míg Domborinál 401 centiméter a vízállás, de gyorsan apad. Az OVSZ előrejelző rendszerében szereplő hazai számításokból az látszik, hogy a következő hat napban az árvédelmi készültségi szinteket meghaladó víz­állás nem várható.

Borítóképünk: Tóth István, Bogyiszló polgármestere is örült, hogy a szép holtágba sikerült valamennyi vizet pótolni a Dunából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában