ballagás

2021.07.30. 17:30

Kiállunk a magyar orvosképzés megmaradásáért

Több mint 250 magyar hallgató tette le a hippokratészi esküt és ballagott el a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem orvosi karáról szerdán. A jövő gyógyítóit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte.

Vizin B.

Fotó: Beküldött kép

A magyar hallgatók ballagását idén is a Studium–Prospero Alapítvány szervezte, amely a marosvásárhelyi magyar egyetemi képzés támogatói háttérintézményeként működik. Idén 153 hallgató ballagott el az általános orvosi karról, negyvenen a fogorvosiról, szintén negyvenen a gyógyszerészetiről és huszonheten az általános orvosi asszisztensképző karról.

– Az elmúlt időszakban világossá vált, hogy a gyógyítás olyan tudomány, amely csak folyamatos fejlődés és a benne dolgozók szorgalmas munkája eredményeként tudja teljesíteni a célját. Nem igaz az, hogy véget ért a járványok kora, az igazság az, hogy csak önök állhatnak a járvány útjába, hogy egy-egy kor katasztrófához ne vezessen. Az önök felkészültsége és helytállása tiszteletet és megbecsülést érdemel, hiszen napról napra reménységet ad mindannyiunknak – szólt a jövő gyógyítóihoz Potápi Árpád János.

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette, közösségeink is ugyanígy egy bonyolult hálózatként funkcionálnak, mint az emberi szervezet, mindkettő csak akkor működik egészségesen, ha a tagok egy közös célért dolgoznak. Ezért elengedhetetlen, hogy közös cél felé haladjunk, közösen. Hangsúlyozta, Magyarország Kormánya mindvégig kiállt és kiáll a MOGYE megmaradása, a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés mellett.

– A Studium–Prospero Alapítványt támogatva arra is törekszünk, hogy önöknek csak a legfontosabbra: a gyógyításra kelljen összpontosítaniuk. Tanulmányaik szakmaiságát erősítette az itt létrejövő szakkönyvtár, és az idei évtől már összesen 65 lakás segíti itthoni, erdélyi boldogulásukat.

A gondosan felépített orvoslakások és a rezidensi szaknévsor szintén a Studium–Prospero Alapítvány munkáját dicséri – mondta el a nemzetpolitikai államtitkár a székelyhon.ro tudósítása szerint.

Borítóképünkön: A jövőben is segítjük az alapítványt, ígérte beszédében Potápi Árpád János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában