Lengyel-Annafürdő

2021.07.05. 20:00

Ma nyerő vendégház, egykor gőzfürdő volt

Az Apponyi családé volt a lengyeli uradalom. Nemcsak kastélyt építettek, hanem templomot és gőzfürdőt is. Főleg gr. Apponyi Rudolf felesége, gr. Beckendorf Anna jeleskedett a fürdő fejlesztésében. Nevét viseli ma Annafürdő. Az ott található vendégház nyerte a 2020-as év turistaháza címet.

Wessely Gábor

Fotó: Fotó: Antli István

Az annafürdői vendégház nyerte 2020-ban az „Év Turistaháza” címet. Az erről szóló oklevelet a napokban vette át Göbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója. (A pandémia miatt csúszott a rendezvény.) Cége működteti a vendégházat, mely közigazgatásilag Lengyelhez tartozik.

A község történetéről sokat publikált, könyvet is közreadott Bai József helytörténet-kutató, aki egy ideig polgármestere is volt a falunak. Annafürdő újrafelfedezése is jórészt neki köszönhető. A diktatúra éveiben majdhogynem a feledés homályába süllyedt az egykor szebb napokat látott fürdőhely.

A mostani megmérettetésnél sok mindenre figyeltek a bírálók. Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá. Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található. A döntőbe került legjobb tíz turistaházat szakmai zsűri választotta ki. A végső sorrend közönségszavazatok alapján született meg. A szavazás az Aktív Magyarország közösségi oldalán zajlott.

Eddig a friss hír, s most tekintsünk egy kicsit a múltba – Bai József segítségével –, felidézve a hely egykori, 100–150 évvel ezelőtti pompáját, akkori sikertörténetét. A gyógyhatásúnak bizonyuló forrásvízre építtetett gőzfürdőt a falu ura, gróf Apponyi József, 1846-ban. Nevéhez fűződik a kastély és a templom építtetése is.

Halála, 1863 után az uradalmat unokaöccse, gróf Apponyi Rudolf örökölte, aki 1876-ig élt. Felesége, Beckendorf Anna igen agilis asszony volt; 1900-ig élt. Róla kapta nevét Annaforrás és Annafürdő. Új épületeket, pihenőszobákat építtetett a fürdővendégek számára. Kártyaasztal, sakkasztal, biliárd­asztal is várta őket, továbbá teke- és teniszpálya. A kastélynál létesített rózsaligetben is szívesen sétáltak a vendégek, és csónakáztak az ott kialakított kis tavon.

Sajnos a XX. században mindez semmivé lett. Az I. világháború idején hadikórház működött a fürdőben, aztán teljesen elhanyagolták. Annyi pozitívum azért történt, hogy Tolna megye Tanácsának Végrehajtó Bizottsága 1975-ben a forrást és környékét védetté nyilvánította. Igazi újrafelfedezése csak a rendszerváltás után kezdődött. Annaforrás a tolnai hegyhát legmagasabb pontja, a papdi hegy szomszédságában. A kirándulóknak ajánlják, hogy látogassanak el a török sánchoz is, az egykori régészeti ásatások helyszínére. (Ott folytatott feltáró munkát a híres pap-régész, Wosinsky Mór, 1882 és 1888 között.)

A forrás vízminősége ma is kifogástalan. Környékén évszázados faóriások találhatók: bükk, cser, luc- és vörösfenyő, szelídgesztenye, platán. Ritka virágokat is láthatnak a természetjárók: illatos hunyort, szúrós csodabogyót, orchideákat. A hajdani fürdő helyén ma vendégházat, turisztikai és természetismereti központot működtet az erdészet.

Az ország tíz legjobb turistaháza

1. Annafürdői vendégház, Lengyel (1924 szavazat), 2. Vízfő turistaház, Orfű (1760), 3. Ágasvári turistaház, Mátraszentimre (1005), 4. Kútbereki turistaház, Hont (655), 5. Som-hegyi turistaház, Pilisszántó (614), 6. Hubertlaki kulcsosház, Ugod (593), 7. Károly-lak turistaház, Isztimér (578), 8. Rudolf-tanya, Parádsasvár (525), 9. Kőhegyi menedékház, Szentendre (472), 10. Kistolmácsi erdei lak, Kistolmács (316).

Borítóképünk: Trófeaszemle és családi nap 2019-ben az annafürdői vendégháznál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában