Tolnanémedi

2021.07.26. 09:30

Megújulnak a középületek, frissül a település arculata

B. M.

Vígh László polgármester tájékoztatta lapunkat Tolnanémedi arculatának változásáról. Megújul a polgármesteri hivatal, az óvoda és a művelődési ház a jelenleg is zajló energetikai projektben, amely mintegy kétszázmillió forintból valósul meg. Ugyanekkora összegből építik ki a belvízi vízelvezető árkot, emellett a helyi általános iskolát is megújítják energetikai szempontból. Körülbelül ötmillió forintból újítanak fel egy háromszobás szolgálati lakást, ahová a Paks II építkezéseken dolgozó munkásokat várják.

– A következő év nyarára a település egész arculata felfrissül, valamint a turisztikai imázsunkat is szeretnénk erősíteni. Tolnanémediben van horgásztó, kilátó, a régi mozi épületéből pedig falumúzeumot hozunk majd létre. A lakosok örülnek a megújuló településnek, büszkék a községre. Már többükkel viccelődni kezdtek más településeken élők, hogy „bezzeg nálatok kolbászból van a kerítés” – mondta Vígh László polgármester.

A népi építészet stílusjegyei

A hajdanán gazdasági épületként szolgáló pajták és ólak ma már a lakások alapterületéhez tartoznak. Örökségük részét képezi a református templom és műemléki környezete, az evangélikus és a katolikus templom, a népi építészeti emléket hordozó lakóházak és középületek, a természeti értékek. A településmag a községen áthaladó 61-es számú főút környezetében található, itt helyezkednek el a fontosabb középületek, templomok.

A község régebbi épületei magukon viselik a Dél-Dunántúli népi építészet stílusjegyeit, ezek az épületek elszórtan helyezkednek el a település szövetén belül.

Borítóképünkön: Súli János miniszter, a térség országgyűlési képviselője és Vígh László polgármester indította útjára a település középületeinek jelenleg is zajló energetikai korszerűsítését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában