locsolás

2021.07.11. 15:03

Muszáj most öntözni, de nem mindegy hogyan!

A hetek óta tartó kánikula nem kedvez a növényeinknek. Az aszályos időszak miatt az elmúlt hetekben célszerű volt a vízpótlás, és ezután is a legnagyobb feladatot az öntözés jelenti.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A július az egyik legmelegebb hónap, és idén eddig nagyon aszályosra sikerült, hiszen hetek óta alig hullott eső megyénk jelentős részén. Nem kérdés, öntözni kell.

A profi kertészek legtöbbször a korai órákban, a hajnalban locsolnak, így napközben van ideje párologni a földnek. Sokan öntöznek este, bár ez kevésbé jó megoldás, mivel gyakori lehet a gombásodás. A nedvesség megőrzésének érdekében jó tipp lehet, ha a locsolás mellett mulcsot szórunk a növények töve köré.

Az egészségesebb gyep érdekében tanuljunk alaposan és ritkábban öntözni. Elég hetente egyszer, esetleg kétszer. A mennyiség természetesen változhat a helyi időjárási viszonyoktól, a talajtípustól, a fűfajtól is. Ha ritkán és mélyen öntözzük, akkor a fű gyökerei mélyebben kezdnek el nőni a talajban. Fontos szabály, hogy csak kánikulában, akkor is a legnagyobb hőségben (35 fok környékén) szabad naponta locsolni a gyepet.

A néhány perces „kutyafuttában” locsolás nem öntözés, de a másik végletbe sem szabad esni, hogy vízben álljon a kert. Figyeljünk arra, hogy csak annyi vizet öntözzünk ki, amit elbír a talaj, és ami fel tud száradni.

Tilos a füvet nyári időszakban este öntözni. A felmelegedett talaj a vizet nagy intenzitással elkezdi kipárologtatni és ezzel a gombás fertőzéseknek teremt ideális körülményeket. Júliusban a fűnyíró vágásmagasságát emeljük feljebb, és 4–5 centi alá ne menjünk a legmelegebb hetekben, hogy elkerülhessük a szálak kiszáradását és a pázsit sárgulását.

A következő növényeket bátran elvethetjük, ha augusztusban szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla, fehérrépa, sárgarépa, őszi saláta, kelkáposzta és spenót. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni. A termésnövelés érdekében a kacsozást elsősorban a folyton növő paradicsomoknál érdemes elvégezni. Ezzel nagyobb termést érhetünk el, ugyanis a paradicsombokor nem burjánzik el olyan könnyedén, alakíthatjuk a növény formáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában