Semmelweis-nap

2021.07.01. 20:00

Nem lehetünk elég hálásak az egészségügyben dolgozóknak

Megyeszerte az egészségügyben dolgozókat ünnepelték a Semmelweis-nap apropóján. Volt ahol kitüntetést adtak át, máshol zenés, közösségi ünnepséggel, ebéddel vagy vacsorával látták vendégül az elmúlt másfél év hőseit.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

Ebéddel egybekötött zenés közösségi rendezvényen látta vendégül mintegy százötven dolgozóját a Tolna Megyei Balassa János Kórház csütörtökön, Semmelweis-napon az intézmény parkjában.

– Van egy, az alapítóhoz, Balassa Jánoshoz kötődő ünnepnapunk, amelyet októberben tartunk. Sajnos tavaly ez a járványveszély miatt elmaradt. Úgy éreztük, hogy a járvány harmadik hullámának lecsengésével, az idei Semmelweis-nap apropóján itt az idő, hogy megálljunk, megpihenjünk egy kicsit és megköszönjük a dolgozóknak az elmúlt másfél év emberpróbáló munkáját – fogalmazott a rendezvényen dr. Németh Csaba főigazgató.

– Hogy az elmúlt hónapokra visszatekintsünk, talán ez a leghitelesebb helyszín, ahol a kórház dolgozói vállt vállnak vetve küzdötték végig a járványt. Nem tudjuk mi vár ránk ősszel, de most álljunk meg egy kicsit, legalább egy szusszanásnyit pihenjünk! – mondta dr. Németh Csaba, aki hozzátette, a járvány alatt végzett munkája alapján most nem emelne ki senkit, mindenkinek megköszöni a munkáját.

Stílszerűen fehér köpenybe bújva adtak műsort a Swing Ladies énektrió tagjai a tolnai önkormányzat által rendezett Semmelweis-napi ünnepségen, szerdán este. A Hámori étteremben tartott műsoros vacsorára a városban dolgozó orvosok, ápolók, asszisztensek mellett a helyi szociális szféra munkatársait is meghívták.

Az eseményen Appelshoffer Ágnes polgármester az egész város nevében megköszönte az egészségügyben és a szociális területen dolgozóik példamutató helytállását a pandémia idején. Mint fogalmazott, ők voltak azok, akik a legnagyobb bajban is ott álltak a vártán, segítséget nyújtottak testi és lelki bajok ellen, akikre minden körülmények között lehetett számítani. Miközben ők is éppen úgy, vagy még inkább ki voltak téve a halálos veszélynek.

Kitért arra is, hogy bár az ünnepeltek a betegek gyógyítására, az elesettek istápolására tették fel az életüket, ez a hivatásuk, de igenis jár nekik a külön elismerés. Soha nem lehetünk elég hálásak azoknak, akik a bajban mindig vigyáznak ránk.

Frastné Nikl Gyöngyi, a Paksi Gyógyászati Központ ápolási igazgatója vehette át a Pongrácz Sándor-díjat Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban a Semmelweis-napi ünnepségen Szabó Pétertől, Paks polgármesterétől. A díjat a koronavírus-járvány alatt végzett szakmai tevékenységének elismeréséért kapta, munkájáért az intézményi megelőzésben, a helyi egészségügyi eljárásrendek kidolgozásában, a betegséggel kapcsolatos intézményi szűrések, illetve a gyógyászati központban végrehajtott és végrehajtandó oltási tevékenység előkészítésében, megszervezésében és adminisztrációjában.

Az elismerést, mint ismert, páros évben orvosnak, páratlan évben szakmai munkát segítő egészségügyi dolgozónak ítéli oda a képviselő-testület. Az ünnepi műsort a Tűzvirág Táncegyüttes fellépése zárta Pakson.

A Semmelweis-nap alkalmából köszönetnyilvánító fogadást tartottak a megyeszékhelyen. Szabó Sándor, a szekszárdi Ferropatent Csoport elnök-vezérigazgató és Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter szervezésében a koronavírus elleni harcban nyújtott kiemelkedő teljesítmények előtt tisztelegtek. Szabó Sándor beszédében köszönetet nyilvánított az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, s minden egészségügyi munkatársnak. A fogadásra meghívottak emlékplakettet kaptak a 2020-2021-es munkájukért, a kórházigazgatók, főorvosok, cégvezetők oklevéllel is gazdagodtak.

Süli János kiemelte, amikor a koronavírus miatt napokat töltött a kórházban, nem volt alkalma külön köszönetet mondani azoknak, akik segítették a felépülésében. Ennek apropóján is még egyszer háláját fejezte ki, azoknak is, akik nem lehettek ott az eseményen. Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott Semmelweis Ignác munkásságáról és személyéről is megemlékezett beszédében. A köszönetnyilvánítás után poharat emeltek tiszteletére.

Borítóképünk: Szekszárdon Süli János miniszter, valamint Szabó Sándor vezérigazgató és felesége mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. Képünkön dr. Németh Csabának, a megyei kórház főigazgatójának gratulálnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában