diákmunka

2021.07.05. 07:00

Nem unatkoznak és pénzt is keresnek

Nyaranta sok középiskolás dönt úgy, hogy a vakációt egy kis pénz keresésére is felhasználja. Az önkormányzat idén is foglalkoztat diákokat. A fiatalok a medence partján is dolgoznak.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hárommilliárd forint keretösszeget biztosít az idei, július elejétől augusztus végéig tartó nyári diákmunkaprogramra – jelentette be Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban az M1 műsorában.

Az említett összeg országszerte mintegy 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá. Tolna megyében is számos diák döntött úgy, hogy munkába áll, és pénzkereséssel tölti szünidejének egy részét. Hivatalos statisztika nincs a létszámukról.

Már csak azért sem, mert a fiatalok egy része nem a hivatalosan meghirdetett lehetőségekkel él, hanem például ismerősök, avagy rokonok vállalkozásaiban segédkezik.

Szekszárd önkormányzata, a korábbi gyakorlathoz híven, most is fogad diákokat nyári munkára. A július elsejével kezdődő és a hó végén záruló turnusban huszonöt fiatal foglalkoztatása valósul meg – közölte lapunkkal Szántósi Tünde humánpolitikai és ügyviteli referens.

Sőt, már az augusztusi időszakra is vannak jelentkezők, de itt a keret még nem teljes. A diákok napi hat órában könnyű fizikai munkát, például parkgondozást végeznek.

Sebestyén Noémi ugyancsak az önkormányzatnál helyezkedett el, de nem a megyeszékhelyen, hanem Kakasdon. – Segítenem kell, amiben csak tudok – foglalta össze röviden tennivalóit a Szekszárdi Garay János Gimnázium 11. osztályos tanulója. – Az sem zavar, ha a szabadban kell dolgoznom, legyen szó takarításról vagy növények gondozásáról. Szinte mindenkit ismerek a faluban, barátnőim is lesznek a munkahelyen, így nem okoz gondot a beilleszkedés. Azért döntöttem a diákmunka mellett, mert a most megkeresett pénz jól fog jönni később. Az összegből különórákat fizethetek, avagy kiegyenlíthetem belőle a nyelvvizsga díját.

Horváth Adél a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdőben kezdi meg diákmunkáját a hétfői naptól. A Szekszárdi Garay János Gimnázium 10. osztályosa tavaly ugyanitt dolgozott. Már akkor is nagyon tetszett neki feladatköre, amit legjobb barátnőjével együtt látott el.

– A medencék rendjére kell felügyelnünk és segédkezünk a csúszdánál is – mondta el lapunknak. – Bár jól jön a pénz, nem kizárólag ezért vállaltam diákmunkát, hanem azért, hogy ne csak otthon üljek a számítógép előtt, hanem közösségben legyek, kellemes helyszínen és szabad levegőn.

A legtöbb tanuló kifejezetten a nyári szünidőre keres munkát. Ki nyaralásra, ki telefonra vagy laptopra gyűjt, ki pedig zsebpénz-kiegészítés miatt dönt úgy, hogy dolgozni kezd.

A tizennyolc év alatti fiataloknak minden esetben szülői hozzájárulásra van szükségük ahhoz, hogy munkába állhassanak.

Sok szülő ebben a korban év közben nyilván még azt szeretné, ha a gyermeke a tanulmányokra fektetné a hangsúlyt, így a nyári szünet az alkalmas időszak a munkavállalásra.

Ezek a legfontosabb tudnivalók

A munkavállalás feltétele: tizenhat–huszonöt év közötti életkor és nappali tagozatos jogviszony. A megyeszékhely önkormányzatánál a munkaidő napi hat óra, ez reggel nyolc és délután két óra között zajlik, azonban a nyári hőség esetén ez változhat reggel hét és délután egy óra közötti időtartamra. A munkakör ez alkalommal is parkgondozás. Tavaly a fiatalok a játszóterek felújításánál segédkeztek, főleg a padok, játszóeszközök karbantartása, festése volt a feladatuk. Hőségriadó elrendelésekor víz­osztással lendültek akcióba. Most is hasonló teendők várnak rájuk. A munkabér valamivel meghaladja a bruttó százhuszonötezer forintot, ebből 33,5 százalékot levonva jutunk el a nettó összeghez.

Borítókép: A szekszárdi önkormányzatnál napi hat órában parkgondozói feladatokat kapnak a fiatalok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában