Több energia fogyott

2021.07.01. 09:30

Nyáron sem felesleges a fűtésről beszélni

Szepesi László

Forrás: MW-archív

Több mint furcsának, talán inkább groteszknek, de mindenképp anakronisztikusnak tűnik, hogy a kánikulában a fűtésről beszélünk, de az élet produkál látszólagos furcsaságokat. Látszólagosat, mert valójában a napokban fejeződött be Szekszárdon a város 5600 lakásába és 250 közintézményébe meleget adó Távhőszolgáltató Nonprofit Kft-nél a téli adatok összesítése.

Csukle Tibor, a cég igazgatója elmondta, az elmúlt télen a levegő átlaghőmérséklete 0,9 Celsius fokkal alacsonyabb volt az előzőnél, ezért is, és a járvány miatt is több energiát kellett felhasználni. Az alacsonyabb átlaghőmérsékletet a szokásosnál jóval melegebb januárt követő, korábbi évekénél hidegebb február, március és április okozta. A többletfogyasztást pedig tovább növelte, hogy a pandémia miatt általánossá vált a home office és a digitális oktatás. Ez a fűtésnél 1650 Gigajoule többlet hőenergiát igényelt. Melegvízből is az előző évinél többet használtak az otthon maradt emberek.

A szokásosnál melegebb januárt hidegebb február, március és április követte
Fotó: MW

Amúgy az elmúlt hideg hónapok – köszönhetően a nyári előkészítésnek, fejlesztéseknek – nem okoztak különösebb gondot sem a lakóknak, sem a fűtőmű dolgozóinak. A tél inkább gazdasági nehézséget okoz a cégnek. Fizetni kell ugyanis a kazánokból kikerülő szén-dioxidért, s a CO2 vásárlás miatt kerültek nehéz helyzetbe. Az ugyanis tőzsdére került, s tonnánkénti ára a kezdeti 5 euróról 50 euróra szökött fel. Ez elvitte a pénzt, s el kell halasztani az idei nyárra tervezett fejlesztést, korszerűsítést. A nyári karbantartást, a csőhálózat nyomáspróbáit viszont elvégzik, s remélhetően a következő télen is hiba nélkül tudják a várost fűteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában