adózás

2021.07.30. 15:30

Őstermelőként is fizetni kell az adót?

Az őstermelőknek is kell helyi iparűzési adót fizetniük. Olvasóink közül többen is kérdezték, hogyan kell eljárni helyi iparűzési adó bevallásnál, ha az őstermelő több településhez tartozó földterületen gazdálkodik. Minden településre be kell jelentkezni, ha igen, akkor hogyan kell a települések között az iparűzésiadó-alapot megosztani?

M. I.

Forrás: Shutterstock

Az Adózóna szakértője a következő választ adta, amit a magro.hu közölt: Ha a mezőgazdasági őstermelő több önkormányzat illetékességi területén végez iparűzési tevékenységet, akkor az iparűzési adó alapját meg kell osztania – függetlenül attól, hogy azt az általános szabály vagy valamely egyszerűsített módon állapította meg – a székhelye, illetve a települési önkormányzatok között.

Amennyiben a magánszemélynek a föld fekvése szerinti adóhatóságnál (önkormányzatnál) több földje is van, akkor legalább egyet be kell jelenteni. Ilyen esetben a földterület helyrajzi számát kell megadni telephelyként.

A vállalkozót az adóalap megosztásának kötelezettsége azon település vonatkozásában is terheli, amely nem vezette be az iparűzési adót. A gazdálkodó az iparűzési adó alapjának megosztását a helyi adókról szóló törvény melléklete szerint köteles teljesíteni.

A mezőgazdasági őstermelő helyi adókról szóló törvény szerinti vállalkozói és iparűzési adóalanyi státuszának létéhez hármas feltételegyüttes teljesülése szükséges: egyrészt az szja-törvényben meghatározott őstermelőnek minősüljön, másrészt éves összbevételének legalább 75 százaléka őstermelői tevékenységéből származzon, harmadrészt az összbevétele az adóévben az éves minimálbér 50 százalékát meghaladja (azaz az éves minimálbér 50 százalékánál legalább egy forinttal több legyen). Bármely feltétel hiányában az őstermelő nem alanya az adóévi iparűzési adónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában