pályázat

2021.07.01. 11:31

Ötletpályázatot hirdettek a Kálvária megszépítésére Szekszárdon

Még tavasz elején írtunk arról, hogy egy szekszárdi fiatalember, Máté István nemcsak szerelmese a város felett magasodó Bartinának, hanem terve, vágya, sőt, szent elhatározása, hogy szebbé, kedveltebbé tegye ennek a kis hegynek a tetejét. A törekvés mára odáig jutott, hogy a Kálvária megszépítésére pályázatot írtak ki.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A formálódó terv megvalósításában már többen közreműködnének, alakult egy bizottság. Az elnök Máté István, a helyettes Korcsmár István, az Alisca Bau nyugdíjas vezérigazgatója, s velük dolgozik, tervez öt nagy tudású szekszárdi szakember. Ők „Kálvária-kilátó és környezetének felújítása” elnevezéssel hirdettek egy ötletpályázatot.

Itt a napokban történt egy furcsa közjáték, amely többeknél okozott némi zavart. Ugyanis ettől a pályázattól teljesen függetlenül felkerült az internetre egy, éppen a Bartina tetején lévő tér közepére álmodott, kicsit Bauhausra hajazó, monumentális beton-üveg építmény képe, amely egyébként a kommentekben leginkább ellenzésre talált.

A fent említett terv a pályázat kiírása előtt került a világhálóra, ráadásul szerepel a szerző neve is. Mátéék kiírása viszont úgy szól, hogy mint a legtöbb ilyen jellegű pályázatnál, úgy ebben az esetben is csak jeligés munkákat fogadnak el, hogy a zsűri a döntéskor ne tudja, kinek, kiknek az ötletét bírálja. A 250-300 millióért megvalósítható tervet egyébként készítheti építész, egyetemista, bárki, az elvárás annyi, hogy az a zöld környezetet tisztelő, természetközeli, emberbarát megoldást tartalmazzon.

A beadási határidő szeptember hatodika, s a Klézli Teréz kert- és tájépítésszel, Földesi Zoltán és Hodossy László építészmérnökökkel megerősített zsűri tíz napon belül eredményt hirdet. Van így bő két hónap, hogy formát öltsenek az ötletek, s mikor a Bartinát félkörben ölelő szőlőkben már érni kezdenek a fürtök, megszülethet a kilátó jövőjét megalapozó terv is.

A pályázat kiírása előtt is érkeztek javaslatok, például arra vonatkozóan, hogy legyen ott vizesblokk, s amit fontosnak tartanak, több biztonsági kamera, hogy visszafogják a vandálok romboló vágyait.

Jó volna, ha kedvelnék a hegy tetejét

Máté István két éve érettségizett a Garay-gimnáziumban, aztán dolgozva, utazva egy éven át bebarangolta Új-Zélandot, majd a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem hallgatója lett.

De mert jött a vírus, kezdődött az e-learning, múlt ősz óta itthon, laptop előtt ülve tanul. S mivel nem az erdélyi városban, hanem itt, Szekszárdon telnek napjai, még a télen elkezdett tervezni, szervezni, hogy a Bartinát szebbé, ezzel a várost kedveltebbé tegye. Mert hiszi, vallja, hogy ez egy olyan hely, ahol érdemes élni, ahonnan az emberek, nem vágyódnak el, sőt, egyre több fiatal jön jövőjét itt építeni.

Bízva abban, hogy kilátó­szépítési elképzelése másoknak sem idegen, meg szerette volna tudni, hogy mások hogyan gondolják, mit látnának szívesen a kilátónál, ezért készített interneten egy közvélemény-kutatást. Több ezer válasz érkezett, s kiderült, legtöbben annak örülnének, ha a Bartinán kis park lenne, virágokkal, fűvel, padokkal, tujákkal.

Borítóképünkön: A hely szépítésére pályázatot írtak ki, de eddig is érkeztek ötletek

Címkék#kálvária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában