Rágcsálók

2021.07.07. 20:00

Patkány és egér nagy kárt okozhat, ha elszaporodik

A házak körül, a házakban megjelenő egerek, patkányok nagy bosszúságot tudnak okozni. Idén Tolna megyében kilenc bejelentés érkezett rágcsálók elszaporodása miatt háztartásoktól, tájékoztatta lapunkat a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányhivatal ismertette, hogy a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról gondoskodni kell. Ez a kötelezettség kizárólag lakott területen áll fenn.

Lakott területen elszaporodásuk megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni az egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális és oktatási intézmények, a települési szilárd hulladékot, illetve települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepek és a csatornahálózat területén. Ezek mellett a mezőgazdasági egységek épületei, az állattenyésztő és állattartó telepek, lakott területen fenntartott istállók, állatkertek számítanak még ide.

Az évente két alkalommal elvégzendő kötelező rágcsálóirtás alá esik még a szerves ipari nyersanyagokat (például bőr, csont) feldolgozó vállalatok üzemi területe, a romépület, nagyobb épületbontások és építkezések területe, a folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő patkányjárta partszegélyei, a folyami és tóparti kikötők, személy- és teherpályaudvarok, autópálya-pihenők, repülőterek, az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyek (például üzemek, üzletek, raktárak), a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységek, valamint a piacok és a vásárcsarnokok területe.

Az egyes településekhez tartozó körök nagysága azt jelzi, hogy tízezer lakosonként átlagosan hány bejelentés érkezett (Forrás: www.megfoglak.hu)

Folyamatos gócirtást kell elrendelni minden olyan helyen és esetben, amikor a rágcsálók nagymérvű elszaporodása következtében a környezetet is veszélyeztető rágcsálógóc keletkezett. A védekezésről az érintett terület vagy épület tulajdonosa, bérlője, használója, kezelője, illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője, fenntartója köteles gondoskodni. Amennyiben az érintett ennek nem tesz eleget, az illetékes járási hivatal kötelezi a kártevők elleni védekezésre. (Magyarország patkánytérképe ide kattintva érhető el.)

A Tolna Megyei Kormányhivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy közterületen, például utcákon, tereken, parkolókban észlelt rágcsálók esetén a területileg illetékes önkormányzatot kell értesíteni.

Észlelések

A közelmúltban nyilvánosságra hozott egér- és patkánytérképen látható, hogy Tolna megye tekintetében közepes az észlelések mértéke. A térkép alapjául szolgáló kérdőívet több ezer érdeklődő töltötte ki. A felmérés szerint az országban mindenhol jelen vannak az egerek és a patkányok.

Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Borsodból, Békésből, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. A patkányok és egerek közegészségügyi veszélyt jelentenek, valamint komoly gazdasági károkat tudnak okozni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában