védekezés

2021.07.10. 11:35

Támad a lisztharmat Tolna megye borvidékein

Az érzékeny szőlőfajtákban a folyamatos védekezések ellenére is erősödik a lisztharmat. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az elmúlt héten nem hullott csapadék Szekszárd környékén, de Bátaszéken például 24 milliméternyi esett, Bonyhád határában 10 milliméter. A meteorológiai állomások által mért adatok szerint 70 százalék fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és hajnalra rövid ideig ugyan, de megközelíti a páratartalom a 80 százalékot. Ez az egyik alapja és magyarázata a lisztharmat helyenként erős fellépésének, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A másik ok a tavalyi erős lisztharmatfertőzés. A harmadik ok pedig a kevés zöldmunka miatti sűrű lombozat.

Vannak olyan ültetvények, ahol permetezés nélkül sincs jelen a lisztharmat, de vannak olyan helyek is, ahol az erős védelem mellett is jelentős fertőzések tapasztalhatók. Egyes fajtákban jelentős lisztharmatfertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is erős fertőzések tapasztalhatók.

Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. Sokan a kén adagját megduplázva próbálják megfékezni a betegséget. Az 1-1,2 százalékos töménységre emelt kénoldat valóban jobb hatású a lisztharmattelepek ellen, de a mostani időszakban veszélyt jelent a meleg idő miatt. A forró időben ez a töménység perzsel.

A peronoszpóra tünetei még nem jelentek meg a borvidék ültetvényeiben. A hét végére ígért csapadékosabb időjárás esetén megjelenhet ez is.

Lisztharmat ellen az olyan ültetvényen, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és – ennek ellenére – a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a hatástalanságnak, tanácsolta dr. Gabi Géza. A lisztharmat számára kedvező időjárás miatt, folyamatosan – 10-12 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket.

A lombtrágyák használatát tegyük folyamatossá. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés – a rügydifferenciálódás – most alakul ki. A másik ok a termés minősége, és a hiánybetegségek megelőzése. Augusztusban már késő „feltölteni” a tőkéket tápanyaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában