vetélkedő

2021.08.05. 18:30

Az Év Fája: szavazzanak a szálkai dombtető öreg hársára!

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket, tájékoztatta lapunkat Kovács Anita, aki magánszemélyként jelölte a versenyre a Mausz-fát.

De milyen is ez a fa? A szálkai dombtetőn éppen 130 éve áll egy kápolna és mellette egy hárs. A hárs a dombtetőn, vagy ahogy mi elneveztük az Ökotárs Alapítvány által indított Év Fája versenyen, a Mausz-fa, mondta Kovács Anita.

A hárs és a kis kápolna története összefonódik, melyet Theresia Mayer visszaemlékezéséből ismerünk. Mayer Mihály szálkai származású gazdálkodó, valamint felesége, Kosler Anna a nyári hónapokat a szőlőhegyen töltötték, szőlőműveléssel, bortermesztéssel foglalkozva. Egy igen meleg nyáron, l889. augusztusában lovas kocsival Grábócra mentek.

Amikor a Szálka és Grábóc közötti hegytetőre értek, emberemlékezet óta nem tapasztalt vihar keletkezett, nagy mennyiségű és nagyságú jégesővel. Mayer Mihály fejében csak egy gondolat járt: vajon a szőlő hogy nézhet ki? Majd ezzel a gondolattal visszaindultak a hegyre, ahol meglátták a jég pusztítását. Minden, amiért dolgoztak, odalett. Újra kellett kezdeniük. A szőlőt kivágták és újra telepítették, melyhez az új oltványokat Amerikából hozatta a Mayer család. A megrendelésük olyan nagyszabású volt, cserébe az eladó az oltványokon túl 8 facsemetét ajándékozott. Mayerék 2 fehér cseresznyefát a szőlőbe, a további 6 facsemetét pedig az említett dombtetőn ültették el (ezek közül egy, ez a hárs jelenleg is áll).

A sikeres újrakezdés okán érzett hálából Mayer Mihály és felesége kápolna építése mellett döntöttek, melyet 1891-ben szenteltek fel. A Mayer családnév helyett inkább Mausz-kápolnaként ismerik – az Emmausz-járás köznapi neve után (húsvét után a hívek Szálkáról ide gyalogoltak fel Krisztus emmauszi útját megidézve).

Ez a hárs az elmúlt 130 év szemtanújaként, őrszemként tekintett le a Szekszárdi dombság pereméről a Sárköz és Gemenc sík vidékére.

Arra kérnek mindenkit, támogassa Tolna megye fáját. Minden szavazat számít.

Szavazni a https://evfaja.okotars.hu/dontosfak linken van lehetőség.

A szavazatokat október 1-ig adhatják le, az eredményeket október 17-én, egy díjátadó keretén belül teszik közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában