almanach

2021.08.05. 14:00

Bátaapátiban igen kifizetődő fiatalként házépítésbe fogni

Bátaapáti sajátos helyzetben van: itt található ugyanis a kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló. A településre érkezőt megragadja a rend, a nyugalom, a szép természeti táj.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Nagyítóval kellene keresni Bátaapáti utcáin akár egyetlenegy eldobott papírfecnit is. A közmunkások már reggel felseperték a járdákat, de ami azt illeti, itt mindenki amúgy is vigyáz a rendre. Ezért joggal állapíthatjuk meg, hogy a község valóban rendezett és összkomfortos. Van óvodája, iskolája, orvosi rendelője, művelődési háza, szépen felújított, szállásként működő Apponyi kúriája, a dombtetőn kilátója és még lehetne sorolni a nevezetességeket. Külön fejezet illeti a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. telephelyét és magát a tárolót, mely befogadja a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot. Ez a kellemes helyszín nemcsak vendégszeretően, de jelentős kedvezményt is biztosítva fogadja az itt meggyökeresedni kívánó fiatalokat. Az egyik dombtetőn, pazar kilátás mellett, víz, villany, gáz és szennyvíz közművesítéssel ellátott, nagy kiterjedésű telkek sorakoznak egymás mellett.

A szilárd burkolatú úton megközelíthető kilátónál hamarosan pihenőhely készül

– Egy négyzetméterre nettó háromszáz forint árat állapított meg önkormányzatunk – mondta Krachun Szilárd polgármester. – Az összehasonlítás kedvéért megemlítem, hogy egy közeli faluban nemrég egy vásárló tizenötmillió forintot fizetett egy romos ingatlanért, amit le kellett bontani. Amint valaki nálunk födémig elkészül a házával, egymillió-kétszázezer forint támogatásban részesül.

A falu vezetője nem titkolta, hogy Bátaapáti többek között azért is lehet nagyvonalú, mert – a kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló befogadójaként – tetemes pénzt kap a nukleáris pénzügyi alapból. A polgármester öröme azonban mégsem felhőtlen.

– Ez a támogatási rendszer akkor lenne teljesen rendben, legalábbis a mi szempontunkból, ha a számunkra megítélt összeget a Magyar Önkormányzati Törvény szerint használhatnánk fel – jelentette ki. – Látok azonban reményt és esélyt a változtatásra, már többször tárgyaltam illetékes minisztériumi személyekkel, valamint a javaslatainkat ugyancsak megértően kezelő Süli János miniszter úrral is. Nem kell különösebben ecsetelnem, hogy mennyire életszerűtlen, ha egy huszonháromezer forintos mikrohullámú sütő megvétele csakis árajánlatkérés, majd felsőbb jóváhagyás után vásárolható meg.

Krachun Szilárd azt is megjegyezte, hogy a támogatás mértékét tekintve annak idején elfogadták az RHK javaslatát, a község és vezetése soha nem élt vissza megerősödő helyzetével. A közeli tervek között szerepel a kilátó mellett egy pihenőhely létrehozása, az egyik buszmegálló felújítása, valamint értéket teremtő legelő vásárlása.

Mindemellett a Vadászkamara és a helyi vadásztársaság támogatásával a község felirattal ellátott emlékkővel kíván tisztelegni az 1945-ben Bátaapátiban elhunyt jákobi Lányi András előtt. Kárpáti vadászélmények című könyve nemcsak olvasmányos, hanem magyarságától, hazaszeretetétől is áthatott.

A támogatásról

Korábban húsz évig volt önkormányzati képviselő, azon belül nyolc esztendeig alpolgármester. Nagy János már nyugdíjas, de úgy érzi, ismét szólnia kell a köz érdekében.

– A tároló révén ugyan nem kevés támogatást kapunk, de ezt az összeget csak beruházásra, felhalmozásra és működésre költhetjük – mondta. – Bátaapáti szinte teljesen le van betonozva és erre nincs szükségünk. Az újabb hírek szerint Püspökszilágyiból is hozzánk szállítanak majd bizonyos mennyiségű kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot. Ha egyszer itt, nálunk van szabad hely, akkor ezt is el lehet fogadni. Ám nem esik szó arról, hogy a remélt többlettámogatással kiegészített juttatást mire lenne érdemes célszerűen felhasználni. Engem ezekkel kapcsolatban már több helybeli megkeresett, mondván: János, képviselő voltál hosszú ideig, nem lehetne tenni valamit? A kérdésre válaszolva Nagy János olyan előfinanszírozási rendszert javasol, mely javíthatná a helybeliek életét. Például olyan lakáskorszerűsítés esetében, ami magába foglalná a nyílászárócserét, a hőszigetelést, az energetikai korszerűsítést. Ehhez járulna a villany- és gázszámla árának támogatása, szociális bolt, illemhelyes mosdók a turisták számára. A képviselő-testület döntsön arról, hogy a lakosságnak mire van szüksége az életszínvonal javítása érdekében.

– Nem áll szándékomban senkinek sem gondot okozni – hangsúlyozta végezetül. – A magam nevében beszélek, de ezeket az elképzeléseket nemcsak én vallom, hanem sokan mások is a faluban. Mondandómat jelzésnek szánom.

Borítóképen: Krachun Szilárd polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában