Felkészülés, motiváció

2021.08.27. 07:00

Ideje ráhangolódni az iskolakezdésre

Pár nap és elkezdődik az új tanév. A gyerekek közül bizonyára van, aki örömmel, van, aki szorongással készül rá. A pihenésnek vége, újból tanulni kell. A maradék pár nap arra való, hogy ráhangolódjanak a családok az iskolára, mondta a szakember.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az új tanévig van még pár nap, a legtöbb családban elhangzik ilyenkor, vedd elő a könyveidet gyermekem és nézd át azt, amiből úgy gondolod, keveset tudsz. A család szemfénye aztán vagy megfogadja, vagy nem a szülői tanácsot. Végül is még vakáció van.

Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint nem jó az, ha csak úgy minden előkészítés nélkül beesik a gyerek az iskolapadba. Nyilván a nyár nem arra való, hogy tanuljon a diák, de az utolsó napokban nem árt készülődni lélekben, testben a következő hónapokra. A reggeli kelést nem árt újból gyakorolni, elő lehet venni egy-egy tankönyvet, nyelvkönyvet, elolvasni, ami az előző tanévben nehezebben ment vagy idegen nyelvből szavakat tanulgatni.

– Mindenhonnan azt hallani, hogy ne tanuljon a gyerek, a nyár nem erre való, mozogjon sokat, gyűjtsön élményeket. Aztán majd az első héten szeptemberben megíratják velük a különböző tantárgyakból a dolgozatokat. A becsúszott rossz jegyeket pedig javítgathatják a félév végéig – mondta a szekszárdi Németh Béláné, három gyermek édesanyja.

– Úgy látszik a tanárok nem olvassák a pszichológusok ajánlásait. A kisebbik fiam most lesz harmadikos, a nagyobbik hatodikos, a lányom nyolcadikos. Én úgy tapasztalom, elképesztő a tempó az iskolában, év közben nincs idő arra, hogy felzárkóztassák a lassabban haladókat. Aki nem készül előre már a nyáron, az végképp lemarad. Pedig a tények azt mutatják, négyes-ötös érettségivel van esély a felsőoktatásban továbbtanulni. A hármasok olyan kevés pontot kapnak, hogy az még felsőfokú szakképzésre sem elegendő.

– Az első vagy a második héten megíratott felmérők valóban megosztják a szakmát – mondta Király Gabriella. – Én hiszek abban, hogy a legtöbb pedagógus inkább arra kíváncsi, hogy mit tud a gyerek, mint arra, mit nem tud. Ha olyan felmérőt irat a tanár év elején, melyben arra kíváncsi, mi maradt meg a lurkók fejében a múlt évről, de nem ad jegyet rá, az támogatható oktatás, hiszen ez egyfajta visszajelzés felé is, mit ismételjenek át együtt. Fontos tudnia a gyereknek azt is, hogy ez nem számonkérés, csak felmérés.

Az a cél, hogy jó hangulatban kezdődjön a suli
Fotó: Shutterstock

Sokszor hangzik el, mit tegyen a szülő, ha a gyermeke nem motivált a tanulásban. A szakember azt tanácsolja, ilyenkor beszélgetni kell, ennek során kiderül, hogyan ösztönözheti a gyermek saját magát, mert ez a leghatékonyabb eszköz. A külső eszközök – például ajándék, zsebpénz, vagy a tiltások – csak ideig-óráig működnek.

Érdemes megküzdési stratégiákat tanítani a gyermeknek, saját példával fűszerezve. Anya, amikor utálta a matekot, így oldotta meg – és jön egy történet. Majd következhet a lezárás: ettől még nem kell megszeretned a matekot, csak érdemes elgondolkodni, hogy ki kit győz le. Te győzöd le a matekot, vagy az győz le téged. Te döntesz.

Van, aki nem sikeres a tanulásban

A másik nagy csoportba azok a gyerekek tartoznak, akik túlzott megfelelési kényszerrel küzdenek. Ők már augusztusban elkezdenek izgulni az iskola miatt.

A megfelelési kényszer mögött félelem lapul, melyet úgy palástolnak, hogy ők akarnak a legjobbak lenni. Amennyiben ilyen kényszer áll fenn a gyermeknél, akkor meg kell vizsgálni ennek az okát, mert felnőttként nagy árat fizet, aki ezzel küzd, hiszen így nem a saját életét éli majd – mondja a pszichológus. Legfontosabb, hogy a szülő reálisan lássa a gyermekei képességeit, ne akarja azt kihozni belőle, ami nincs benne.

Tudomásul kell venni, nem minden gyerek sikeres a tanulásban, és ilyenkor a szülő felelőssége, hogy megtalálja a gyermekében azokat az értékeket, amelyek kellő önbizalommal ruházzák fel, és amelyekre építeni lehet akár a jövőjét is.

Borítóképünkön: Tankönyvosztás a szekszárdi Baka iskolában – hamarosan kezdődik az iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában