kiskertész

2021.08.06. 16:20

Kedvencünk a szőlővirág, más néven begónia

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Annyi virággal próbálkoztam már az udvarunkban kialakított kis kertben az elmúlt évek során, de nekem csak a szőlővirág, vagy más néven begónia vált be, és virágzott egész nyáron, sőt még ősszel is, írta olvasónk. A petúnia nem bírta a nagy meleget a déli fekvésű helyeken, akárcsak a muskátlik. Egy idő után ezek a virágok nem nyíltak tovább, hanem száradni kezdtek az öntözés ellenére.

Akkor próbálkoztam először a szőlővirággal, és nagyon bevált. A kerti begónia, vagy szőlővirág néven is ismert növény, gyakran látható a közterületek virágágyásaiban is, köszönhetően annak, hogy gondozása nem túl nehéz, valamint hosszan, az egész nyár folyamán díszít, piros, rózsaszín vagy fehér színű virágaival – mondta el Horváth Ferenc, szekszárdi kertész.

A begóniával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, ez azonban nem kell, hogy eltántorítson bennünket a tartásától. Fényigényes virág, mely napos, világos esetleg félárnyékos helyre is ültethető, azonban a tartós forróságot kevésbé szereti, ezt is vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk számára a kertben. Laza, tőzeges talajba ültessük. Átlagos vízigényű, így meghálálja a rendszeres öntözést. Más teendőnk az elnyílt virágok leszedésén túl nincs vele. Szaporítani dugványozással és magvetéssel is lehet.

Fotó: Shutterstock

A sárkányszárny begónia – ugyanolyan mint a szőlővirág, csak a virágok hosszabb száron kapcsolódnak a növényhez – kaspóba vagy dézsába ültethető, közepesen magas termetű begónia, mely más virágok társaságában is rendkívül jól mutat. Virágai piros vagy rózsaszín árnyalatban játszanak, az elnyílást követően maguktól lehullnak, ez megkönnyíti a növény ápolását. Hajtásai erőteljes növekedésűek és ívesek, ezeken fejlődnek ki szárny alakú, fényes felületű levelei. A sárkányszárny begónia legszebben félárnyékos fekvésben fejlődik, bár valamelyest tolerálja az árnyékot és több fényt is. A legmegfelelőbb számára az, ha csak dél­előtt éri napfény. A teleltetés idejére vigyük fagymentes, világos helyre és ritkábban öntözzük, érdemes ilyenkor kissé visszametszeni. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában