Mőcsényi almanach

2021.08.26. 17:30

Ketten kaptak díszpolgári címet a közösséget erősítő falunapon

Falunapon ünnepelték augusztus 20-át Mőcsényben, amelyen ketten kaptak díszpolgári címet. Felszólalt az államtitkár és sztárvendégek szórakoztatták a közönséget.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

– Végre ismét együtt vagyunk – kezdte köszöntőjét Krachun Elemér. A polgármester elismeréssel nyugtázta, hogy a község lakossága, átérezve a helyzet súlyosságát, eleget tett a rendeleteknek úgy, hogy mindvégig nyugalmat, fegyelmezettséget és türelmet tanúsított. – Összefogással, közös munkával itt ünnepelhetünk egy élhető településen – folytatta. – És ez az összefogás teremtette meg az alapját annak, hogy Mőcsény fejlődését országos szintű támogatások is nagyban segítették, amit ezúton is köszönettel nyugtázunk.

A rendezvényen megjelent és felszólalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője.

– Ugyanazok az egyházmegyék állnak és működnek, melyeket Szent István hozott létre – méltatta uralkodónkat. – Ugyanazok a megyék ma is üzemelnek, esetünkben Tolna megye. Olyan maradandót alkotott, ami több mint ezer év próbáját állta ki.

– Mindig öröm, ha egy ilyen összetartó faluban élők körében lehet az ember – jelentette ki ünnepi beszédében Zsalakóné dr. Studer Krisztina, a Bonyhádi Járási Hivatal vezetője. – Mert ez azt sugallja, hogy nekünk, családunknak és az itt élő lakosoknak jövője van, s jövője van ennek a tájnak, ennek az országnak.

Az államtitkáron és a hivatalvezetőn kívül más illusztris személyiség is megtisztelte jelenlétével a mőcsényi rendezvényt. Elfogadta a meghívást Bechli Erzsébet, Ófalu, Molnár Józsefné, Cikó, Csibi Zsolt, Bonyhádvarasd, Tillmann Péter, Feked és Vincze Kálmán, Grábóc polgármestere, valamint Filczinger Ágnes, Bonyhád jegyzője, továbbá Varga Anikó, a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinetjének munkatársa.

Mindez azt igazolja, hogy Mőcsény tekintéllyel, vonz­erővel rendelkezik, és nem utolsósorban szíveslátással fogadja vendégeit.

A nemzetiszín szalaggal átkötött, új kenyeret Aradi András evangélikus esperes és Puskás Lajos diakónus szentelte és áldotta meg, majd Krachun Elemér és Salgó Ivett alpolgármester szegte meg. Gyermekek kínálták körbe a szeleteket, de amúgy sem maradt éhen senki, hiszen az önkormányzat jóvoltából valamennyi helybeli ingyenesen fogyaszthatott pörkölt, illetve töltött káposzta menüt.

A képviselő testület két, a község javáért önzetlenül munkálkodó helybeli személyt Mőcsény Díszpolgára kitüntetésben részesített.

Elsőként Csobot Szilveszterné, a helyi nyugdíjas egyesület volt elnöke vette át az elismerést. Az általa vezetett szerveződés sikeres pályázatokkal segítette a település fejlődését, az augusztus 20-i rendezvényre is nyert kétmillió forintot.

Ugyancsak Mőcsény Díszpolgára lett Krachun Elemér, aki 1998 óta, azaz huszonhárom éve áll a település élén. Polgármestersége idején számos beruházással, fejlesztéssel gyarapodott a község, mely joggal nevezhető összkomfortosnak.

Sztárvendégek

A kulturális-zenei program felhőtlen szórakozást nyújtott a közönségnek. Elsőként Häuszer Beáta énekes lépett a színpadra és Kata nevű lányával együtt minőségi, az eredeti változatot tetéző könnyűzenei-, musical- és operettdalokat tartalmazó összeállítással kedveskedett a jelenlévőknek. Decsi Csaba és Decsi Richárd, azaz a Decsi Fivérek Somogyból érkeztek, és az ígéretes, díjakkal honorált, rokonszenves tehetségek ugyancsak színvonalas pop-rock egyveleget adtak elő. Közben, vacsoraidő lévén, szépen fogyott a dagadóból és combból készült töltött káposzta, illetve sertéspörkölt lapockából és csülökből, a főétekhez savanyúság és friss kenyér is járt.

Este nyolc órakor Szűcs Judith teremtett forró hangulatot slágereivel. A közismert szerzeményeket a közönség együtt énekelte – néhány bátrabb helybeli együtt táncolta – a profizmusból és eleganciából egyaránt mintát adó sztárvendéggel, aki az idősebb korosztály elé varázsolta ifjúkoruk rejtelmes éjszakáját. A fellelkesült közönség ráadást kért és kapott is az egykori diszkókirálynőtől. Ugyancsak a korábbi évtizedek hangulatát idézte fel Pap Rita és Bodnár Attila, a duó tizenhat év után költözött vissza Ausztriából hazájába, és most az országot járja műsorával.

Ezzel még nem ért véget a szórakoztató programok sora, hiszen este tíz órakor dörrenések jelezték, hogy megkezdődött a tűzijáték. A látványosság megtekintése után bál zárta a falunapot, a hajnali kettőig tartó mulatságon a Sanzon Band húzta a talpalávalót.

Borítóképünkön: Csobot Szilveszterné (jobbról), a helyi nyugdíjas egyesület volt elnöke vehette át elsőként a díszpolgári címet.

Az összeállítás megjelenését Mőcsény Község Önkormányzata támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában