permetezés

2021.08.13. 09:30

Még látszanak a jégverés nyomai a fürtökön

A szőlőtermelők egy része már befejezte a szőlőpermetezést, akinek viszont olyan szőlőfajtái is vannak, melyek szedése majd csak október elején esedékes, ott még célszerű a további védekezés.

M. I.

Forrás: Shutterstock

A héten is száraz, meleg időjárás volt. Csapadékból 6-8 milliméter körüli mennyiség esett két részletben, ami a száraz körülmények között pár óra alatt nyomtalanul „eltűnt” – mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrármérnök. Folyamatos és erőteljes a szőlő színesedése. A meteorológusok fokozódó hőségre és az idei év legerősebb kánikulájára számítanak a jövő hét elején. A következő napokban nem kell mindenképpen permetezni, most lehet tartani egy kis szünetet az eddig jól védett ültetvényekben.

Ettől függetlenül a nem vagy kevésbé jól permetezett ültetvényekben a lisztharmat erős. A fiatal leveleken folyamatosan jelennek meg a betegség új tünetei. A régi jégverés nyomai a fürtökön még látszanak, nem tűntek el. A termésmennyiség tekintetében nem rosszak a kilátások, a mennyiségre tehát nem lesz panasz.

A rossz kötést követően a szőlő szépen kompenzálta a kevesebb számú bogyót a fürtben. Az Irsait már néhol szedésre érettnek nyilvánították, de a szüretét csak augusztus 20-környékéra tervezik.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. A következő napokra ígért kánikula azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal, és az átlagosnál kissé nagyobb a lombsátor. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező napokban.

Az elmúlt héten nem esett számottevő csapadék, így peronoszpóra esetében nem indult betegséghullám. Az idei évben eddig még nem jelentek meg a betegség tünetei.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában