kisdiákok

2021.08.07. 20:00

Nagy váltás az iskolakezdés, de a szülők sokat segíthetnek

Az iskolakezdés a szülőknek, a tanároknak, de főként a gyerekeknek izgalmas időszak. Azonban tudatosan felkészülve jó élménnyé varázsolható a tanévkezdésre való felkészülés már most is.

Kalmár Klaudia

Forrás: Shutterstock

Nagy váltást jelent az iskolakezdés az óvodáskor után a gyermek életében. Azoknál a gyerekeknél, akik most kezdik az iskolát és új közösségbe kerülnek, nagyon fontos az a fogadóközösség, ahová érkeznek. Könnyebb a helyzete azoknak, akik az óvodából ismert társaikkal együtt ugyanabba az iskolába járnak majd, gyakori tapasztalat, hogy akik nem barátkoztak egymással az óvodában, azok is jó viszonyba kerülnek ilyenkor. Akik másik közösségbe kerülnek, mindig tele vannak kérdésekkel, olykor szorongással, de a szülők sokat segíthetnek.

Például ha elmesélik saját élményeiket, az közelebb hozza a gyermekhez az iskolát, illetve az is segít, ha korábban már látta az intézményt, és nem teljesen idegen környezetben kezdi meg az iskolás éveket. A szülők fogadják nyugodtan a változásokat, és biztassák a gyermeküket, hogy teljesíteni tudja az elvárásokat. Meséljék el, mit is jelent és hogyan alakul majd az első nap az iskolában. Hagyni kell, hogy a gyerekek maguk tartsanak beszámolót majd az első napokról. Sokan egyértelműnek tartják, hogy a kicsik tudják, hogyan illik viselkedni a tanárokkal, osztálytársakkal szemben, azonban jobb ezeket is tisztázni.

Ha a gyerekszobát közösen rendezik be íróasztallal, székkel, az már egy jó felkészülési program lehet. Törekedni kell arra, hogy ahol tanul a gyermek, az csendes, nyugodt környezet legyen. Érdemes ugyanúgy beavatni a gyerekeket az iskolaszerek bevásárlásába is. Bizonyos kérdésekben hagyni kell őket, hogy szabadon válasszák ki a nekik tetsző eszközöket. Ha maguk választhatnak tanszereket, akkor érzelmileg is tudnak majd kötődni hozzájuk és a későbbiekben jobban motiválhatók lesznek a tanulásra.

Borítóképünkön: Ha a csemete maga választja az iskolai holmikat, jobban kötődik hozzá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában