Gemenc-Pörböly

2021.08.25. 19:59

Gímszarvas-kiállítással nyitott a megújult vadászkastély

Kettős ünnep volt délután Pörbölyön. Az ökoturisztikai központban felszenteltek egy keresztet és átadták a felújított – egykor Gemencben álló – több mint 125 éves vadászkastélyt.

Sz. L.

20210825_Pörböly_Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ_Átadó ünnepség_Habsburg Frigyes főherceg megújított millenniumi pavilonjának átadásán. Ünnepi beszédet mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kovács Zoltán kormánybiztos, államtitkár és Nagy István agrárminiszter. A szallagot Kovács Zoltán kormánybiztos, államtitkár, Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese, Csonka Tibor vezérigazgató, Gemenc Zrt., Nagy István agrárminiszter, Horváth István országgyűlési képviselő és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár vágták át_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, az erdei kisvasút végállomása mellett Sümegi József diakónus, a Magyarországon egyedüli Eucharisztikus kegyhely, a bátai Szent Vér kegyhely őre felszentelte a hamarosan Budapesten kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére felállított keresztet.

Ezt követően kezdődött az új helyén felállított, hajdan Albert főherceg megrendelésére készült kiállítási pavilont felavatása. A Budapesten az 1896-os Millenniumi Országos Kiállításon is felállított és Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető, historizáló stílusú, vadászkastélyt mintázó monumentális pavilont még abban az évben megvásárolta a Szekszárdi Kaszinó Egyesület, és sokáig a város központjában állt.

Később került a Gemencbe, ahol kiállítások otthona volt, s most újjászületve, eredeti anyagának kétharmadát megőrizve az egy hónap múlva kezdődő Vadászati és Természeti Világkiállítás szellemében nyílt meg, helyt adva a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” elnevezésű kiállításnak. Az ünnepen részt vett a magyar vadásztársadalom sok jeles képviselője.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes avató beszédében elmondta, a mai esemény egyben értékmentés, érték megőrzés és érték felmutatás. Jelenti a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra egységét, a természeti és a kulturális értékek megőrzését. Az újból felállított csodálatos vadászház rávilágít arra is, mondta, hogy az osztrák-magyar monarchia micsoda fejlődést eredményezett a birodalom népeinek, s hogy ez mennyivel természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma például az Európai Unió.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére felállított keresztről szólva pedig köszönetet mondott az ország állami erdészetei jelenlévő vezérigazgatóinak, hogy mindegyik erdészet állított ilyen emlékkeresztet.

Nagy István agrárminiszter elmondta, minden ember vágya, hogy jeleket hagyjon maga után: a Gemenc Zrt. ebben a szellemben őrzi a természetet. A tárcavezető kiemelte, ez a pavilon is jel, az 1896-os „ezredéves rendezvénysorozat” kétszázötven pavilonjából egyetlenként fennmaradt épület.

Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos – eredeti szakmáját tekintve történész – beszédében a vadgazdálkodás hagyományait is bemutató pavilont az élő történelem megjelenéseként említette.

A vendégek megtekintették a kiállítást
Fotó: TN

A szalag átvágását követően az ünnep résztvevői megtekintették a kiállítást.

Borítóképünkön: A nemzeti színű szalagot Kovács Zoltán kormánybiztos (balról), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, Nagy István agrárminiszter, Horváth István országgyűlési képviselő és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár vágták át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában