horgászat

2021.08.12. 17:28

Sokszor kellett intézkedniük a halőröknek Tolnában

Az idei év első félévében is sok esetben kellett intézkedniük a halőröknek a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) halgazdálkodási vízterületein.

Steiner Viktor

Forrás: Shutterstock

Mint azt Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke elmondta, 2021 eső félévében 52 esetben történt intézkedés, szabálysértés, bűncselekmény elkövetése okán a halőrök részéről. Hozzátette, az esetszám a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva ugyan némi csökkenést mutat, de továbbra is magasnak mondható.

A szabálysértések többségét továbbra is a halfogásra jogosító okmányok – állami horgászjegy és fogási napló, területi jegy – nélküli horgászati tevékenység folytatása teszi ki. Ez az összes szabálysértésből 24 esetben fordult elő – mondta az ügyvezető elnök.

Mint azt tovább részletezte, 14 esetben nem volt rögzítve a zsákmányolt darab- és méretkorlátozással védett hal a fogási naplóba. Öt esetben orvhalászatból kifolyólag történtek intézkedések, ami bűncselekménynek számít. Utóbbi esetekben a súlyosságából adódóan rendőri intézkedésekre is szükség volt. Ezeken kívül előfordult még a megengedettnél több horgászkészséggel, tiltott helyen, tiltott módon történő horgászat is.

A fentiek arra mutatnak rá, hogy sajnos még mindig nagyon sok horgász nincs tisztában az alapvető kötelezettségeivel, amiket be kellene tartani a vízparton a horgászat megkezdése előtt, közben és befejeztével. Pedig akárcsak a legkisebb szabálysértés után a hatóság által kiszabott pénzbírság összege is sokszorosa egy éves területi jegy árának. Ráadásul a horgászatra feljogosító okmányok váltásától is időszakosan eltiltásra kerül a szabálysértő – fogalmazott Szakács Szabolcs.

Ugyancsak elmondta: több, a TOHOSZ által hasznosított vízterület is határos más halgazdálkodásra jogosultakkal. Kiemelte, ezért is fontos az együttműködés a szomszédos kollégákkal, területileg illetékes rendőri szervekkel, illetve az illetékes hatóságokkal. Hozzáfűzte: a szabálysértések felderítése, a bűncselekmények megelőzése, leleplezése érdekében rendszeresen tartanak közös ellenőrzést az érintettekkel.

Szakács Szabolcs szavai szerint a halőrzés azonban akkor lehet igazán sikeres, ha minden horgász egy kicsit maga is „halőrré” válik. Mindannyiunk érdeke, hogy vigyázzunk közös értékeinkre, vizeink halállományára – mondta a TOHOSZ ügyvezető elnöke.

Több, mint nyolcmillió forint bírság

A TOHOSZ halőrei által végzett tevékenység során 2020-ban 157 esetben történt szabálysértési feljelentés. A jogerőre emelkedett határozatok alapján a hatóság által kiszabott halvédelmi bírságok összege 8 105 100 Ft volt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában