tábor

2021.08.17. 19:10

Táncolnak és gyöngyöt fűznek Kakasdon

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Az iskolásoké ezen a héten a Makovecz Imre tervezte faluház Kakasdon. Tábor van a fazsindelyes torony alatt, ahol – őrizendő a hagyományokat – székely és német táncokat tanulnak, illetve gyöngyből székely motívumokat fűznek a gyerekek.

A tábor is már hagyományos. Korábban jöttek székelyek az Al-Dunáról, Székelykevéről, vagy testvértelepülésekről, az erdélyi, Csíkfalváról, meg a Bautzen tartományban lévő Radiborból. Most, a Covid-járvány miatt csak a kakasdiak vannak itt.

A bukovinai székely táncokat Barabás Andrea és Varga Kincső segítségével Varga János tanítja, a tábort és a kézműves foglalkozásokat pedig Sebestyén Brigitta, a Sebestyén Ádám Székely Társulat elnöke vezeti. Csütörtök német nap is lesz, mivel Kakasdon németek is élnek. Néhány órában a helyi német kisebbségi önkormányzat szervezésében őseik táncait tanítják a gyerekeknek ezen a napon.

A tábor egyben felkészülés is az augusztus 20-i ünnepre, akkor, a kakasdi kakasfőzéskor a gyerekek bemutatják a faluházban tanult táncokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában